Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Duurzame sportkantine

Door Sportbedrijf Lelystad

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van wegwerpplastic voor éénmalig gebruik in sportkantines in principe verboden. U mag dan dus niet meer plastic wegwerpbekers voor hete dranken en patatbakjes van dat materiaal gebruiken. Hetzelfde geldt voor papieren koffiebekers met een plastic binnenlaag. De reden voor deze maatregel is dat de wegwerpdrinkbekers en voedselverpakkingen om uiteenlopende redenen schadelijk zijn voor het milieu. Alleen wanneer u het wegwerpplastic gescheiden inzamelt en hoogwaardig recyclet is het gebruik ervan vanaf dan nog toegestaan. Bij hoogwaardig recyclen wordt het plastic via een industrieel proces omgezet in materiaal dat kan worden gebruikt als drinkbeker of verpakking van voedsel. Aan deze regeling zitten nog wel wat voorwaarden vast.

Dit jaar is het gebruik van wegwerpplastic nog gewoon toegestaan, maar vanaf 1 juli 2023 moet uw sportclub al wel bij “to go” drankjes en etenswaren voor wegwerp extra kosten in rekening brengen. Dit moet u ook kunnen aantonen. Ook wordt u verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Een andere mogelijkheid daarvoor in de plaats is dat uw leden zelf hun bekers/bidons meenemen naar de kantine. Die kunnen ze dan bijvoorbeeld aan de hand van dispensers zelf vullen. De gemeente Lelystad vraagt u om waar het kan deze duurzame stappen al in te zetten en dus niet te wachten tot het laatste moment. 

Huur wasbare bekers tijdelijk voordelig
De gemeente heeft een regeling getroffen met het bedrijf Dutch Cups om herbruikbare bekers tegen gereduceerd tarief te kunnen huren. Dit gaat dan om de huur van bekers waarvoor u een melding of vergunning nodig heeft in het kader van het evenementenbeleid. Bij dat bedrijf huurt u tot en met 31 december 2024 wasbare bekers voor evenementen binnen uw club voor een voordelige prijs. Daarnaast is er de mogelijkheid om met behulp van subsidie bekers te huren (éénmalige evenementen) of te kopen (bij meerjarige evenementen). Ook hier geldt dat het gaat om evenementen waarvoor u een melding of vergunning nodig heeft in het kader van het evenementenbeleid. Een voorwaarde voor deze subsidie is wel dat u minimaal 1 euro statiegeld rekent om de bekers ook weer terug te krijgen.

 

 

 

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: