Uitleg Sportakkoord
Afgelopen jaar hebben verschillende sportaanbieders en maatschappelijke organisaties samengewerkt om tot een lokaal Sportakkoord te komen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, denkende aan (verenigings-) ondersteuning en financiële middelen. Maar hoe kun je hier gebruik van maken en wat houdt het allemaal precies in? In dit artikel leggen we graag nader toe!
In 2020 is het initiatief ontstaan om een lokaal Sportakkoord te sluiten. Dit is geen akkoord van de gemeente zelf, maar echt een akkoord wat door lokale sportverenigingen, sportaanbieders en maatschappelijke organisaties is gevormd. Hier heeft iedereen de kans gehad om input te leveren op verschillende thema's welke ook wel 'deelakkoorden' worden genoemd. Ieder deelakkoord richt zich op een eigen onderwerp, namelijk:
1. Inclusief sporten en bewegen
De ambitie is dat iedereen een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. Inclusief sporten en bewegen is voortaan vanzelfsprekend. Belemmeringen als gevolg van leeftijd, opvoeding van mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie nemen we weg.
2. Vitale sport- en beweegaanbieders
De ambitie is om alle typen aanbieders van sport en bewegen toekomstbestendig te maken. De organisatorische en financiële basis van sport- en beweegaanbieders is op orde en toekomstbestendig.
3. Positieve sportcultuur
De ambitie is dat algemeen plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport kan. Dit vraagt aandacht van iedereen en om ondersteuning van bestuurders, sportclubs, trainers, ouders en verzorgers om misstanden te voorkomen en de ondergrens te voorkomen.
4. Van jongs af aan vaardig in bewegen
De ambitie is meer aan de beweegrichtlijnen te laten voldoen en om de neerwaartse vaardigheid van kinderen de komende jaren naar boven te om te buigen.
Om deze ambities waar te kunnen maken zijn er doelen en acties oefeningen terug te bereiken in het Sportakkoord Je bent als partner van het Sportakkoord niet aan alle deelakkoorden te participeren, mede omdat echt niet alle thema's zelfs relevant zijn voor jou zijn, of misschien dat de vereniging er te weinig mankracht voor heeft. Het is dan ook zeker mogelijk om aan te sluiten bij één van meerdere deelakkoorden. Is jouw vereniging zo sportief om wel deel te nemen? Dan mag je erop rekenen dat je er niet alleen voorstaat en kun je veel hulp en ondersteuning verwachten. Deze ondersteuning bestaat namelijk uit en zeer breed scala aan sportdiensten en subsidiemogelijkheden en de samenwerking met andere sportverenigingen!
Ondersteuning
Om alle goede plannen van het Sportakkoord tot uitvoer te brengen zijn er (veel) verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Vanuit Sportservices kunnen sportclubs worden geholpen met specifieke praktische hulp bij het opstellen van een 'vrijwilligersbeleid', bijvoorbeeld dat het bestuur wordt getraind om een toekomstvisie te oefenen. Deze ondersteuningen worden ook vaak vanuit de bond geboden maar dat neemt natuurlijk niet weg dat sommige bonden hele goede informatie delen die ook voor andere type sportverenigingen relevant zijn. Ook is het mogelijk met andere sportclubs een aanvraag te doen. Het kan zomaar zijn dat er een speciale doelgroep binnen de vereniging rondloopt en dat de trainers getraind moeten worden.
Binnen dit thema
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: