Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Trainersbegeleiding

Door Dordt Sport

Trainersbegeleiding is binnen een sportclub een krachtig middel gebleken om structurele vooruitgang te boeken op het gebied van sportplezier voor zowel trainers als leden, en om de pedagogisch-didactische vaardigheden van trainers, coaches en jeugdleiders te verbeteren. Dit komt direct ten goede van werving en behoud van (nieuwe) leden, (nieuwe) trainers en hun ouders. Daarom heeft de gemeente Dordrecht besloten actief te ondersteunen in dit traject.

Veel (jonge) sporters beëindigen hun sportcarrière vanwege de kwaliteit van de training en de band die ze hebben met hun trainers. Aan de andere kant stoppen vrijwilligers, waaronder trainers, vaak omdat er gebrek is aan adequate begeleiding.

Wanneer slaagt trainersbegeleiding op de club?
Trainersbegeleiding slaagt wanneer het leidt tot meetbare verbeteringen in ontwikkeling en cultuur binnen de sportclub, en wanneer zowel trainers als leden positieve resultaten ervaren. Hierbij kan gedacht worden aan het behoud van een x-aantal/percentage trainers door trainersbegeleiding. Wat is er vanuit de club nodig om trainersbegeleiding te laten slagen?
Hierbij de zes succesfactoren:

  1. Duidelijke doelstellingen en een visie;
  2. Geschikte middelen en ondersteuning;
  3. Kwalitatieve opleidingsprogramma's;
  4. Cultuur van leren;
  5. Betrokkenheid vanuit de club;
  6. Evaluatie en monitoring.

Opties van trainersbegeleiding
UITWERKEN In principe zijn er drie opties om aan de slag te gaan, waarbij we alle bovenstaande succesfactoren laten terugkomen:

  1. Trainersbegeleiding zonder trainersbegeleiders;
  2. Trainersbegeleiding door begeleiders vanuit de club, zonder hulp van de clubkadercoach;
  3. Trainersbegeleiding door begeleiders vanuit de club, met behulp van de clubkadercoach*.

 

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: