Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Kaderontwikkeling

Door Dordt Sport

Om het kader (trainers en coaches) van de lokale clubs in Dordrecht te ondersteunen en te bevorderen, stelt de gemeente drie initiatieven op het gebied van professionalisering en opleiding beschikbaar:

  1. Trainersbegeleiding
  2. Kaderopleidingen
  3. Subsidie voor een professional op de club

Om ondersteuning te krijgen vanuit de gemeente zijn vanaf januari 2025 de basiseisen verplicht.

 

1. Trainersbegeleiding
Trainersbegeleiding is binnen een sportclub een krachtig middel gebleken om structurele vooruitgang te boeken op het gebied van sportplezier voor zowel trainers als leden, en om de pedagogisch-didactische vaardigheden van trainers, coaches en jeugdleiders te verbeteren. Dit komt direct ten goede van werving en behoud van (nieuwe) leden, (nieuwe) trainers en hun ouders. Daarom heeft de gemeente Dordrecht besloten actief te ondersteunen in dit traject.

Veel (jonge) sporters beëindigen hun sportcarrière vanwege de kwaliteit van de training en de band die ze hebben met hun trainers. Aan de andere kant stoppen vrijwilligers, waaronder trainers, vaak omdat er gebrek is aan adequate begeleiding.

Indien jouw club aan de slag wil met trainersbegeleiding, staat onze clubkadercoach klaar om ondersteuning te bieden. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de clubkadercoach in, om te kijken hoe hij jullie kan ondersteunen: Jeroen Put (Clubkadercoach).

Meer informatie over trainersbegeleiding

2. Kaderopleidingen
Wanneer jouw club is aangesloten bij het NOC*NSF, bestaat de mogelijkheid om een kaderopleiding aan te vragen ter versterking van het trainers en coaches. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding vanuit de bond voor (jeugd)trainers. De kosten voor deze opleidingen of cursussen hangt af van de soort. Een aantal worden (deels) vergoed. Informeer naar de mogelijkheden bij de sportregisseur in jouw gebied.

3. Subsidie professional op de club

Op dit moment is het niet mogelijk om een subsidie professional aan te vragen voor de club, maar er komt een tweede tranche die aangevraagd kan worden in najaar 2025.

Het is voor sportverenigingen steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. De wet- en regelgeving voor vrijwilligers wordt steeds strenger. Professionals, zoals clubkadercoaches, verenigingsmanagers en sportparkmanagers, kunnen dit probleem oplossen. Die professionals steunen en begeleiden vrijwilligers binnen de club. Als het kan leiden ze de vrijwilligers ook op. Ook bij sportpromotie is ondersteuning mogelijk.

Voor de eerste tranche (2024 en 2025) is er bij tien verenigingen een professionele kracht actief.

 

Binnen dit thema


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: