Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sportspullenbanken bezig aan opmars

NOC*NSF24 feb. 2023

De voedselbank is (helaas) een bekend fenomeen in Nederland. En ook kledingbanken en speelgoedbanken voldoen in een steeds grotere behoefte. Relatief nieuw is de sportspullenbank, maar ook die is in verschillende gemeenten bezig aan een opmars. Onder andere in Rotterdam, Maarssen, Lelystad en Amsterdam kunnen inwoners bij de sportspullenbank terecht voor sportkleding- en materiaal. Sportclubs helpen mee met de inzameling van sportspullen.

In Rotterdam, Ridderkerk, Vlaardingen en Schiedam is stichting Sportspullenbank Nederland actief. De stichting is in 2020 opgericht als kleinschalig initiatief in Delfshaven. Inmiddels zamelt Sportspullenbank Nederland op 33 locaties in vier gemeenten sportspullen in, onder andere bij sportclubs. De containers worden door vrijwilligers van de Sportspullenbank geleegd en gesorteerd. Ook hebben verschillende bedrijven en sportclubs al partijen kleding en sportspullen gedoneerd.

Sportspullen kunnen worden aangevraagd via sportverenigingen of maatschappelijke organisaties. De uitgifte van de gratis sportspullen wordt verzorgd door de Sportspullenbank die met een speciale, door de gemeente Rotterdam beschikbaar gestelde elektrische bestelbus, de sportspullen brengt. 

Stichtse Vecht

In 2021 is de Sportspullenbank voor Stichtse Vecht opgericht. De sportspullenbank is een samenwerking tussen Stichting Kledingbank Stichtse Vecht en Sport4All. Het initiatief wordt gesteund vanuit het sportakkoord Stichtse Vecht. Acht inzamelpunten zijn er in vier dorpskernen. Elke woensdag en vrijdag is de sportspullenbank in zwembad Safari open. Maar ook via sportclubs, scholen en welzijnsorganisaties worden sportartikelen en -kleding uitgedeeld aan inwoners met onvoldoende financiële mogelijkheden. Daarnaast leent de sportspullenbank artikelen uit, zodat er sport-en beweegevenementen kunnen worden georganiseerd door bijvoorbeeld  Welzijn SV, Jongerenzorg, Jeugdpunt, scholen en BSO’s.

Amsterdam

De Amsterdamse sportspullenbank is een initiatief van stichting S&B. Bij negen Amsterdamse sportclubs staan containers om goede gebruikte sportartikelen in te zamelen. Samen met vrijwilligers van sportverenigingen, jongerenwerk en jeugdhulpverleners zorgt de stichting dat de sportspullen bij gezinnen terecht komen die ze goed kunnen gebruiken. Verenigingen kunnen daarnaast onder andere helpen door bijvoorbeeld nooit opgehaalde maar nog bruikbare gevonden voorwerpen in te leveren.

Lelystad

Initiatiefnemer van de sportspullenbank in Lelystad is het gemeentelijke sportbedrijf. In 2021 werd de sportspullenbank opgericht. De sportspullenbank zamelt goede en herbruikbare sportkleding en sportspullen in. Denk aan sportshirts, sportbroeken, turnpakjes, schoenen, scheenbeschermers, rackets en judopakken. Om het makkelijk te maken oude maar nog goede sportspullen in te leveren, zijn in de stad twaalf inzamelpunten, onder andere bij atletiekvereniging Spirit en voetbalvereniging Batavia ’90. Hier kunnen de spullen het hele jaar kunnen worden ingeleverd. Vrijwilligers zoeken alle ingeleverde spullen uit.

De sportspullenbank is eens in de twee maanden open. Inwoners van Lelystad die het financieel moeilijk hebben, kunnen een toegangskaart krijgen en daarmee voor maximaal 3 euro per stuk bij de sportspullenbank artikelen kopen.

Naar aanleiding van de vele telefoontjes en mails die Sportbedrijf Lelystad ontvangt, organiseerde het Sportbedrijf onlangs een online kennissessie voor andere gemeenten, sportbedrijven of andere geïnteresseerden die graag een sportspullenbank willen oprichten.

Foto: Shutterstock


NOC*NSF 24 feb. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: