Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Gemeente Dijk en Waard pakt blikjeszwerfafval aan

NOC*NSF12 okt. 2022

Blikjes vormen een van de meest gevonden vormen van zwerfafval. Daarom wil gemeente Dijk en Waard dit zwerfafval nu ook samen met de sportverenigingen aanpakken. Vaak worden drinkblikjes geconsumeerd na de sporttraining of -wedstrijd, op de fiets naar huis of tijdens het loopje naar de auto. En dan is het blikje leeg, maar ja, waar laat je deze dan? Inderdaad, vaak op de grond of in de berm. Dat is erg schadelijk voor het milieu en vooral voor koeien.

Al twee jaar heeft gemeente Dijk en Waard, in samenwerking met Schoner Holland, de campagne Blikvrij om aandacht te vragen voor blikjeszwerfafval. Via grote billboards langs de weg, in bushokjes, maar vooral op social media. De meest gevonden blikjes zijn Red Bull, Heineken en Coca-Cola en die worden vooral geconsumeerd door jongeren. Juist de groep die we ook veel bij sportverenigingen tegenkomen.

Statiegeld op blikjes uitgesteld

Het statiegeld op blikjes zou er dit jaar komen, maar is uitgesteld tot in ieder geval 1 april 2023. De hoeveelheid blikjes bij het zwerfafval is, nadat er wél statiegeld op plastic flesjes is ingevoerd, met zeker 20% gestegen. Daarom nodigt gemeente Dijk en Waard alle sportverenigingen van harte uit om zich aan te sluiten bij de campagne Blikvrij. Voetbalclub SVW’27 heeft zich als eerste aangemeld en in een speciale video legt bestuurslid Peter de Boer van SVW ’27 nog eens in detail uit hoe schadelijk blikjes zijn en hoe belangrijk het is dat sportverenigingen meedoen.

Hoe werkt het?

Sportverenigingen kunnen zich aanmelden via sportverenigingen.blikvrij@schonerholland.nl. Dit mailadres staat ook open voor vragen. Sportverenigingen ontvangen dan alvast een aantal posters voor kleedkamers en clubhuis, en een digitale toolkit met een complete set aan drukklare promotiematerialen en berichten voor de website en social media van de club. Gemeente Dijk en Waard overlegt met de deelnemende clubs over de voorwaarden voor en het plaatsen en het legen van een opvallende afvalbak. 

Op weg naar een schone gemeente

Gemeente Dijk en Waard is zelf ook actief in de aanpak van zwerfafval. Via tal van campagnes zoals Blikvrij en de jaarrond campagne op social media ‘Ik ben Zapper’ werkt zij aan een gemeente zonder zwerfafval. En daar horen ook schone sportverenigingen bij.


NOC*NSF 12 okt. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: