Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Beroep op Jeugdfonds Sport & Cultuur stijgt enorm

NOC*NSF19 okt. 2022

Ouders die hun kind willen laten sporten, moeten steeds vaker een beroep doen op stichtingen als het Jeugdfonds Sport & Cultuur of de gemeente. Ook sportclubs zien dat er steeds meer ouders zijn die de contributie van hun kind niet meer kunnen betalen. Daarbij gaat het gaat vaak om ouders die niet eerder om hulp hebben hoeven vragen.

Monique Maks, directeur van Jeugdfonds Sport en Cultuur, ziet een grote toename in het aantal subsidieaanvragen. In april en mei hielp het Jeugdfonds 5500 kinderen, in september was dat aantal opgelopen tot 10.300. De stijging is vooral te zien onder de lage middeninkomens. Het Jeugdfonds is naar eigen zeggen actief in ongeveer 237 van de 345 gemeenten, in de overige gemeenten kunnen ouders terecht bij Stichting Leergeld of de gemeente.

Meer dan 15 procent jeugdleden

Sportclubs zien dat ouders hun kinderen uitschrijven omdat ze de contributie niet kunnen betalen. Michael Timmers is voorzitter van de jeugdafdeling van VV de Markiezaten in Bergen op Zoom, een club met op dit moment zo'n 300 jeugdleden. "Wij rekenen er normaal gesproken op dat ongeveer 5 procent van de ouders de contributie niet kan betalen, die seizoen verwachten we dat dat ongeveer 15 procent is." De redenen? De inflatie en de hoge energiekosten.

VV de Markiezaten ziet ook dat meer jeugdleden zich uitschrijven. "Als we vragen wat de reden is, horen we in meerdere gevallen dat geld een rol speelt. Er is een groep ouders die al jaren bij Stichting Leergeld loopt of met de vereniging individuele afspraken heeft gemaakt over betalingen. Maar de laatste tijd zien we een groeiende groep ouders die niet gewend is om in deze situatie te zitten."

Schaamte

Timmers noemt het 'heel erg jammer' dat ouders uit deze groep zich genoodzaakt voelen hun kinderen uit te schrijven, omdat ze niet weten dat ze hulp kunnen krijgen. Het is ook de groep waar Maks zich het meest zorgen over maakt. "Deze mensen zijn in korte tijd in de problemen geraakt. Ze hebben nooit eerder steun hoeven aanvragen. Ze weten niet dat dit kan en schamen zich vaak."

Monique Maks hoorde bijvoorbeeld van een vrouw met drie kinderen op dezelfde club. "Zij kon de contributie niet meer betalen, dus schreef ze alle drie de kinderen uit. Tegen haar kinderen zei ze dat ze maar tegen vriendjes moesten zeggen dat ze het niet meer leuk vonden."

Maks zegt zich grote zorgen te maken over de kinderen die dit overkomt. "Sport is belangrijk in deze levensfase van kinderen. De rest van het team gaat door, en doordat zij zich hebben moeten uitschrijven, worden zij sociaal uitgesloten.

In gesprek

VV de Markiezaten gaat in gesprek met ouders die de contributie niet betalen. "We vragen wat erachter zit. Als er financiële redenen zijn, dan informeren wij ze over alle soorten regelingen die er zijn. We maken ze wegwijs, verstrekken informatie en brengen de ouders in contact met de juiste mensen van Stichting Leergeld, want daar heeft onze gemeente een overeenkomst mee."

Ook het Jeugdfonds probeert de bekendheid van de subsidieregelingen actief te vergroten. "We zijn onlangs een campagne gestart: kieseenclub. Ouders kunnen zich op die site zelf aanmelden voor steun. Wij koppelen ze dan aan een docent, jongerenwerker, schuldhulpverlener of iemand van een wijkteam, die samen met een ouder de aanvraag doet. Na goedkeuring betaalt het Jeugdfonds rechtstreeks de contributie aan de sportclub."

Dit artikel verscheen eerder op www.rtlnieuws.nl.


NOC*NSF 19 okt. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: