Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Walking football: vier clubs zetten in het noorden eigen competitie op

NOC*NSF15 apr. 2022

Walking Football wordt steeds populairder in Nederland. Ook in Drenthe en Overijssel hebben steeds meer clubs een eigen afdeling van deze voetbalvorm voor 60-plussers. Maar een competitie waar tegen elkaar gestreden kan worden, ontbrak nog. Daarom hebben Vitesse ’63 uit Koekange, FC Meppel, HZVV uit Hoogeveen en VV Steenwijk besloten zelf een Walking Football-competitie te beginnen.

Op 11 februari vond de eerste speelronde van de nieuwbakken competitie plaats. Vitesse ’63 was gastheer voor de drie andere teams. De Drentse club is al jaren actief met een Walking Football-team. De ploeg deed al mee aan vele toernooien en wekelijks wordt er getraind met een groep van tussen de 10 en 15 spelers. Ook speelt het team regelmatig oefenwedstrijden tegen ploegen uit de buurt. Zo ontstond het idee een eigen competitie te starten, legt Jos Kok, secretaris bij Vitesse ’63, uit. “Velen van ons hebben nog een competitieve instelling. En wat is er leuker dan wedstrijden tegen elkaar spelen? Omdat we al veel onderlinge wedstrijdjes met clubs uit de buurt organiseerden, was het logisch gezamenlijk een kleine competitie op te starten. Het is een experiment. We gaan gewoon kijken of het leuk is. En het is ook onze bedoeling om zo meer aandacht te geven aan Walking Football en potentiële leden over de streep te trekken die het nu misschien wat te weinig voetbal vinden."

De voetballers benaderden zelf vier spelbegeleiders om de wedstrijden in goede banen te leiden. Eens in de twee weken is er op vrijdag een speelronde. Elke club is één keer gastheer. Kok hoopt dat de competitie op termijn uitgebreid kan worden. “We zijn bewust klein begonnen met teams die we al goed kennen. Nu al hebben andere clubs interesse getoond om mee te doen. Wat mij betreft gaan we verder met de competitie. Misschien dat we in het voorjaar weer een aantal weken kunnen spelen. De combinatie tussen wedstrijden spelen en na afloop een koffie of biertje drinken in de kantine, is ideaal.”

Ambassadeurs van Walking Football

Kok is zelf inmiddels zes jaar actief als Walking Footballer bij Vitesse ‘63. Na enthousiaste verhalen te hebben gelezen in de plaatselijke krant ging hij eens kijken. Sindsdien is Kok niet meer weggegaan. “Het is gezellig én je bent lekker in beweging. Vitesse ’63 heeft het heel goed opgepakt en neemt Walking Football serieus. We hebben de beschikking over goede materialen en alles is tiptop geregeld. Maar er zijn ook tijden geweest dat we maar met drie man op het veld stonden. Toch hebben we toen doorgezet en dat werpt nu zijn vruchten af.”

Dat Walking Football serieus wordt genomen bij Vitesse ’63 blijkt wel uit het feit dat er voor de coronapandemie jaarlijks een groot toernooi werd georganiseerd bij de vereniging uit Koekange. “Vanuit de club is er altijd veel aandacht geweest voor Walking Football. Voor het toernooi kwamen er wel 20 teams uit het Noorden en Oosten onze kant op. Op die manier zorg je voor meer bekendheid van Walking Football en trekt het de aandacht van mensen. Wij werpen ons ook een beetje op als ambassadeurs. We willen anderen helpen en trainen vaak samen met andere clubs.”

Tiki-taka voor gevorderden

Walking Football is al enige jaren bezig aan een opmars in het voetballandschap. Zowel professionele als amateurclubs zijn actief met de voetbalvorm voor 60-plussers. Vitesse ’63 heeft al aan veel (internationale) toernooien meegedaan. “Dat is hartstikke leuk om te doen. We hebben evenementen gehad bij onder meer FC Groningen, PEC Zwolle en Heracles Almelo, waar clubs uit verschillende landen aan meedoen. Dan leer je mensen kennen en zie je dat Walking Football bij veel clubs goed wordt opgepakt. Als ik voor mijzelf spreek, vind ik Walking Football een briljante toevoeging aan het voetbalspel. Als je het goed doet, is het tiki-taka voor gevorderden. Het is een hartstikke leuk spelletje, nog steeds. Wat er ook gebeurt, voor mij is de vrijdagmiddag gereserveerd voor Walking Football.”

Meer informatie over Walking Football vind je hier. Dit artikel verscheen eerder op knvb assist.


NOC*NSF 15 apr. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: