Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Pas op voor blessures nu iedereen weer begint te sporten

NOC*NSF06 okt. 2021

Nu de amateursporters staan te popelen om weer te beginnen met sporten is het oppassen voor blessures geblazen. Sportfysiotherapeut Johan Bos houdt wel zijn hart vast. In de loop van het seizoen verwacht hij dat het aantal zware blessures toeneemt. Goed om daar alert op te zijn.

Bos is sportfysiotherapeut bij TopVorm Twente, is vooral te vinden op de locatie UT en werkt met amateur- en profsporters. Hij maakt zich zorgen over het komende sportseizoen, vooral omdat niemand kan voorspellen hoe het gaat lopen. "Voor corona werden er veel onderzoeken gedaan naar het voorkomen van zware blessures, zoals het scheuren van de voorste kruisband. Maar nu zitten we opeens in een heel andere fase, alles en iedereen heeft heel lang stil gelegen, niemand heeft hier ervaring mee en weet wat te verwachten."

Eerst nog fanatiek

Ruim anderhalf jaar lang leidden we een heel ander leven dan normaal, onze leefstijl veranderde totaal. "Dat is echt heel essentieel. We aten anders, bewogen anders, hadden een ander stressniveau. We werden uit het normale ritme gehaald. Tijdens de eerste golf zag je iedereen nog heel fanatiek bootcampen, maar in de tweede golf nam dat af. Het duurde te lang, er werd veel minder georganiseerd voor de lagere teams en er was geen uitzicht. De motivatie was weg, ik merkte dat zelf ook."

Hij zag ouders van schoolgaande kinderen worstelen om alle ballen in de lucht te houden. "Thuis les geven, zelf 40 uur werken, gezond eten en tijd maken om te sporten, dat is bijna niet te doen. Ergens werden er offers gebracht, meer dan logisch. Ik denk dat veel mensen thuis om acht uur achter het bureau gingen zitten en nog weinig in beweging kwamen. Op kantoor wandelen we over het algemeen veel meer." Nu iedereen weer begint, verwacht Bos veel spier- en peesblessures. "Die raken overbelast, dat is altijd zo, maar nu zullen het er meer zijn. In de loop van het seizoen vrees ik dat de energiepot na een lange periode zonder sport eerder leeg raakt. Sporters raken vermoeider en de coördinatie wordt minder, dat gaat zijn tol eisen. Dan krijg je te maken met de grote blessures als de gescheurde kruisband."

Vooral de spelers van de lagere teams moeten oppassen en dan doelt Bos op teams in alle sporten. "Ik zou willen zeggen: luister naar je lichaam. Als je pijntjes krijgt die je niet herkent, die scherper zijn, ga dan naar de verzorger of fysiotherapeut. Ook als het om spierpijn gaat. Begin rustig, overdrijf het niet. En accepteer dat dit seizoen minder zal worden dan de voorgaande. De prestaties in de amateursport zullen echt minder zijn, vooral in de lagere klassen."

Kennis delen

Nog een tip: op de UT ziet hij de meer dan dertig sportverenigingen samenwerken en hun kennis delen. "Dat zou ik de amateurverenigingen ook willen aanraden. Er zit vaak veel kennis bij een club, gebruik die optimaal. Overleg met elkaar, met de trainers, de ouders, door de hele vereniging heen en maak een plan van aanpak."

Hoelang het afgelopen anderhalf jaar effect zal hebben op onze lichamen, kan de fysiotherapeut niet voorspellen. "Maar we gaan alweer gezonder leven. We komen in actie, ondernemen meer, eten beter en bewegen meer. Dat heeft uiteindelijk een positief effect."

Dit zegt de amateurtrainer

De jaren van stilstand heeft een enorme weerslag gehad op jongeren", heeft Rigtersbleek-trainer Mete Soygül gemerkt. "Ik ben een trainer die altijd bezig is met de fitheid en belasting van spelers", zegt hij. "Om de spelers zo fit mogelijk aan de competitie te krijgen, vond ik het altijd onzin om in oefenwedstrijden in de rust een compleet nieuw elftal in te brengen. In deze voorbereiding heb ik niet anders gedaan. Ik vrees de naweeën van corona en denk dat alle clubs te maken krijgen met heel veel blessures."

Dit artikel verscheen eerder op de website van Tubantia.


NOC*NSF 06 okt. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: