Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Isshoni Karate Zierikzee: samen sterk

NOC*NSF06 apr 2021

“Het is nu niet anders dan twintig jaar geleden”, zegt Dennis Molendijk. “Het is belangrijk dat mensen het gevoel hebben ergens bij te horen. En dat is vanaf het begin de doelstelling van Isshoni Karate geweest.” En daar slaagt hij goed in.

“Isshoni betekent ‘samen’ in het Japans. Die naam is dus heel bewust gekozen. En het is mooi om te zien dat dat zo gewaardeerd wordt.” Dennis Molendijk beoefent de karatesport al vele jaren. Als voormalig lid van een andere karateschool in Zierikzee kreeg hij heel vaak de vraag of hij niet een eigen karateschool kon beginnen en had hij begin 2016 het gevoel dat hij het anders aan wilde pakken. “Ik wilde een karateschool, waarbij ik iedereen zich thuis wil laten voelen, erbij betrekken. Dat miste ik heel erg. Toen ik de kans kreeg om in het sportcomplex een ruimte te huren, heb ik mijn kans gegrepen en Isshoni Karate opgericht.”

Goede voorzieningen

Het was een mooie samenloop van omstandigheden. Molendijk wilde graag een karateschool, waarbij hij zijn sporters optimale voorzieningen kon bieden. Met de bouw van het nieuwe Laco Sportcentrum, waar de gemeente Schouwen-Duiveland een groot aantal sportvoorzieningen wilde centraliseren, was dat goed te realiseren. “Goede voorzieningen zijn belangrijk, als je kwaliteit wilt bieden. Geen achterafzaaltje, goede kleedgelegenheid, professionele begeleiding. En voor de ouders is het ook aantrekkelijk om hun kind hier te laten sporten. In die tijd kunnen ze zelf ook actief zijn, als ze dat willen.”

Iedereen betrekken

Isshoni Karate is geen vereniging. Op advies van de Kamer van Koophandel startte Molendijk een eenmanszaak. Op die manier zijn huurovereenkomsten, zakelijke rekeningen en dergelijke veel eenvoudiger te regelen. Maar eigenlijk voelt Isshoni Karate wel als een club. “Het wij-gevoel is heel sterk, en vanuit die gedachte dat we iedereen erbij willen betrekken, is het ook niet vreemd dat we ons een vereniging voelen. Maar we hebben onze zaken ook heel goed voor elkaar.”

Wachtlijst

De start van Isshoni Karate was heel succesvol. Molendijk had verwacht in het eerste jaar 10 tot 15 aanmeldingen te krijgen, dat bleken er 30 te zijn. In het tweede jaar groeide dat aantal tot ruim 50. Inmiddels sporten er 55 tot 60 mensen. “En dat is ook even ons maximum, de ruimte zit vol.” Omdat de groepslesruimte in het sportcomplex ook verhuurd wordt aan andere sporttakken kan Molendijk niet meer uren huren en is er een wachtlijst voor nieuwe leden.

Weinig verloop

Van de sporters bij Isshoni Karate is 80 procent jeugd. Waarbij opvalt dat het verloop van de leden enorm klein is. “Van de jeugdleden die in 2006 bij ons begonnen zijn, is het merendeel nog steeds lid. Je ziet dat ze het leuk vinden. We hebben drie lesgroepen: de dragons, de ninja’s en de samoerai. En in die groepen hebben de kinderen echt het gevoel erbij te horen.”

Er is ook een wedstrijdgroep, waarin 18 kinderen zitten. “Die heten de Isshoni Warriors. En het leuke is dan, dat je ziet dat de andere kinderen dat ook wel zouden willen. Daar trainen ze dan hard voor. Nu hebben we sinds dit jaar een tweede wedstrijdgroep, de Isshoni Kickers, erbij. En de Kickers willen graag hard trainen, om ook bij de Warriors te kunnen horen.”

Fight Right Club

De begeleiding binnen de club is van een hoog niveau. Dat vindt Molendijk ontzettend belangrijk. “Meteen in 2016 al hebben we alles geregeld om een ‘Fight Right Club’ te worden. Dat keurmerk hebben we als enige karateschool in Zeeland. Het is een veelomvattend keurmerk, waarin vanuit het NIVM (Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij) allerlei eisen gesteld worden waaraan je moet voldoen. Zo hebben we een vertrouwenscontactpersoon en hebben al onze vrijwilligers een VOG. We willen graag laten zien dat we die zaken goed geregeld hebben!”

Isshoni Karate neemt ook de maatschappelijke betrokkenheid serieus. Molendijk: “Daar waar het kan, proberen we mee te doen, als er iets met sport georganiseerd wordt. Dat doen we tijdens de Nationale Sportweek, maar we bieden ook een aantal keer per jaar speciale weerbaarheidstrainingen aan, bijvoorbeeld via middelbare scholen hier in Zierikzee. Eigenlijk staan onze deuren altijd open.”

Respect

De pedagogische kracht van de karatesport ligt hem natuurlijk in het tonen van respect. “Dat is zó belangrijk, respect voor elkaar. Daar leveren we een grote opvoedkundige bijdrage. Dat weten de leerlingen ook. Als je naar de training komt, dan moet je je spullen bij je hebben. Je mag je handschoenen niet vergeten. Te laat komen is iets anders: de meeste kinderen worden door hun ouders gebracht, dus die kunnen daar dan vaak niets aan doen. Maar dan haal ik die ouders naar voren en laat hen bijvoorbeeld tien keer opdrukken. Dat helpt wel!”

Twee Zeeuwse Kampioenen

‘Meedoen’ is dus belangrijk bij Isshoni, maar winnen kunnen ze ook. In 2019 behaalden sporters van Isshoni bij de Zeeuwse Kampioenschappen in totaal 13 medailles, waarvan twee Zeeuwse kampioenen. “We doen het goed, daar zijn we van overtuigd. Dus gaan we zeker zo door. Onze bekendheid groeit nog steeds.” Molendijk merkt dat zelf ook steeds vaker. “Het gebeurt me regelmatig, dat ik door Zierikzee loop en dat mensen tegen me zeggen: ‘Jij bent toch die karateleraar?’ Dat vind ik een groot compliment!”


NOC*NSF 06 apr 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: