Meedoen aan JOGG was al niet erg duur, maar toch zagen sommige gemeenten de extra kosten als een drempel. Die drempel is nu dus weggenomen, waardoor veel meer gemeenten nu als JOGG-gemeente kunnen instappen. De doelstelling van JOGG is om voor het einde van 2020 bijna de helft van de gemeenten aangesloten te hebben. Dat lijkt te gaan lukken, want op dit moment staat de teller al op 170.
Plan op maat
Zodra een gemeente zich aansluit bij JOGG, gaat een team aan de slag met de aanpak. JOGG werkt daarvoor samen met het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn en het bedrijfsleven. Zo moeten kinderen in de kantines bijvoorbeeld fruit en water kunnen kiezen in plaats van energiedrankjes en liggen er meer gezonde alternatieven in de winkels. JOGG biedt elke gemeente een op maat gesneden plan dat is toegespitst op de specifieke situatie. Alles over JOGG en hun werkwijze vind je op hun website.
Lager BMI en minder overgewicht
De aanpak van JOGG werkt. In 31 deelnemende gemeenten is er al een significante daling te zien van het BMI bij jongeren. Ook ligt het percentage jongeren met overgewicht 9 procent lager in JOGG-gemeenten, dan in buurten zonder de aanpak van JOGG.
“JOGG heeft succes”, besluit Blokhuis dan ook. “Dus hoe meer JOGG-gemeenten, hoe beter. Wij moeten jongeren al van jongs af aan leren om gezond te leven. Daar plukken wij als samenleving de vruchten van omdat zij minder bij de zorg gaan aankloppen.”