Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

JOGG-deelname nu kosteloos voor alle gemeenten

NOC*NSF16 dec. 2020

Gemeenten kunnen zich nu gratis aansluiten bij JOGG. Ook gemeenten die al een JOGG-deelname hebben, betalen per 1 januari geen bijdrage meer. Dat heeft Paul Blokhuis, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), samen met JOGG besloten. Hierdoor moeten meer gemeenten met de JOGG-aanpak aan de slag gaan, waarmee zij de gezondheid van jongeren nog hoger op de gemeentelijke agenda zetten.

Meedoen aan JOGG was al niet erg duur, maar toch zagen sommige gemeenten de extra kosten als een drempel. Die drempel is nu dus weggenomen, waardoor veel meer gemeenten nu als JOGG-gemeente kunnen instappen. De doelstelling van JOGG is om voor het einde van 2020 bijna de helft van de gemeenten aangesloten te hebben. Dat lijkt te gaan lukken, want op dit moment staat de teller al op 170.

Plan op maat

Zodra een gemeente zich aansluit bij JOGG, gaat een team aan de slag met de aanpak. JOGG werkt daarvoor samen met het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn en het bedrijfsleven. Zo moeten kinderen in de kantines bijvoorbeeld fruit en water kunnen kiezen in plaats van energiedrankjes en liggen er meer gezonde alternatieven in de winkels. JOGG biedt elke gemeente een op maat gesneden plan dat is toegespitst op de specifieke situatie. Alles over JOGG en hun werkwijze vind je op hun website.

Lager BMI en minder overgewicht

De aanpak van JOGG werkt. In 31 deelnemende gemeenten is er al een significante daling te zien van het BMI bij jongeren. Ook ligt het percentage jongeren met overgewicht 9 procent lager in JOGG-gemeenten, dan in buurten zonder de aanpak van JOGG.

“JOGG heeft succes”, besluit Blokhuis dan ook. “Dus hoe meer JOGG-gemeenten, hoe beter. Wij moeten jongeren al van jongs af aan leren om gezond te leven. Daar plukken wij als samenleving de vruchten van omdat zij minder bij de zorg gaan aankloppen.”


NOC*NSF 16 dec. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: