Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De 'integratiemanager' helpt nieuwe leden hun weg te vinden

NOC*NSF20 mei 2020

Formeel heet de commissie, waar Jesse Trommel bij TV De Gooische Vallei in Hilversum deel van uitmaakt 'nieuwe leden commissie'. En dat werkt om nieuwkomers op de club te helpen hun weg te vinden en zo deel uit te gaan maken van de club. "Integratie, dus!"

Jesse Trommel is zelf al vele jaren lid van TV De Gooische Vallei. Het bestuur constateerde een jaar of vijf geleden dat relatief veel opzeggingen kwamen van leden die minder dan twee jaar lid waren geweest van de vereniging. "Reden voor hen om wat extra aandacht aan de nieuwe leden te willen geven. Dat doen wij: we maken hen wegwijs binnen de club en verbinden met de evenementen en mensen die daar goed bij passen."

Zijn vrijwilligerswerk binnen de club wilde hij ook vermelden op zijn LinkedIn profiel, en daarvoor moest hij de functienaam kiezen uit de beschikbare termen. "Ja, en daar vond ik eigenlijk de term 'integratiemanager' perfect voor. Want dat is toch wat onze commissie doet, maar dan wel op een  informele en leuke manier."

Kennismakingsavond

Met de vier leden die de 'nieuwe leden commissie' van TV De Gooische Vallei wilden bemensen is er een plan gemaakt. Veel organisatorische zaken hoefden daarvoor niet geregeld te worden. "Wat wij doen is minstens één keer per jaar alle nieuwkomers op de club uitnodigen voor een kennismakingsavond. Daar spelen we een potje tennis met elkaar en proberen we hen iets te vertellen over wat voor tennisclub we zijn, hoe we onze bardiensten regelen, wat voor activiteiten er allemaal zijn enzovoorts. En uiteraard kunnen de mensen met al hun vragen dan ook bij ons terecht."

Benodigdheden

Wat is er nodig om zo'n commissie goed te laten functioneren? Jesse ziet dat heel duidelijk: "Het belangrijkste wat je nodig hebt, is een actieve vereniging! Want wat wij doen is ervoor zorgen dat de nieuwe leden kennismaken met de activiteiten, die ervoor zorgen dat ze het hier naar hun zin hebben en daardoor ook graag blijven! Leden die vaker tennissen raken meer betrokken bij de club en helpen ook weer actief met vrijwilligerswerk. Allemaal positief."

Wat de commissieleden betreft, daarvan is het belangrijk dat zij de club goed kennen en weten wat er allemaal te doen is. "Alle middelen om een leuke tijd te hebben heeft onze vereniging al in huis. Het is aan ons om de nieuwe leden daar kennis mee te laten maken. Zo kan je bijvoorbeeld tegen iemand zeggen: 'Ik weet dat een competitieteam nog een speler zoekt, misschien is dat iets voor jou?' En op die manier vinden de mensen beter aansluiting, leren ze meer mensen kennen en blijven ze tennissen!"

Informeel

De nieuwe leden commissie is wel belangrijk, maar verder is er weinig voor nodig. "Het is allemaal hartstikke informeel", zegt Jesse. "Eigenlijk willen we alleen dat de club het eerste welkomstdrankje bekostigt, verder helemaal niets! Ik weet zeker dat heel veel andere verenigingen baat zouden hebben bij zo'n commissie. Nieuwe mensen waarderen de aandacht en het warme welkom."


NOC*NSF 20 mei 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: