Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen van 2020

NOC*NSF07 feb. 2020

Ieder jaar treden er op 1 januari een aantal nieuwe wetswijzigingen in werking. Sommige van deze veranderingen zijn van toepassing op sportverenigingen en daarom handig om te weten. Hieronder lees je een overzicht van de meest relevante wijzigingen in 2020.

Per 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ingevoerd. Deze wetgeving stimuleert vaste dienstverbanden voor werknemers en meer zekerheid in werk en inkomen voor flexwerkers. Zo betalen werkgevers vanaf dit jaar een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract en krijgen payrollwerknemers een betere rechtspositie en betere arbeidsvoorwaarden. Verder zijn er wijzigingen doorgevoerd in de ontslagregeling en de transitievergoeding.

Nieuwe ontslagregeling

In 2019 mocht je een werknemer niet ontslaan door een combinatie van bijvoorbeeld een licht verstoorde verhouding en een beetje ontevredenheid over zijn functioneren. De verhouding was immers niet ernstig verstoord en de werknemer deed zijn werk niet overdreven slecht. Met ingang van 2020 mag je een werknemer door een combinatie van twee minder zware redenen wél ontslaan. Een ontslagen werknemer kan bij een dergelijk ontslag nog wel een extra vergoeding krijgen, bovenop de transitievergoeding.

De transitievergoeding is een bedrag dat een werknemer krijgt als hij wordt ontslagen. Ook hiervoor gelden nieuwe regels: vanaf 2020 hebben werknemers vanaf hun eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Tot vorig jaar kreeg een werknemer pas na twee werkjaren recht op de deze financiële tegemoetkoming. Meer informatie over de wijzigingen in de ontslag- en transitieregeling vind je hier.

Financiële zaken

Volgens de werkkostenregeling (WKR) mag je werknemers onbelaste vergoedingen geven tot 1,7% over de eerste €400.000 van het loon van al je medewerkers bij elkaar opgeteld. Voor een bedrag boven de €400.000 geldt een percentage van 1,2%. Ook het minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder gaat omhoog. Bij een fulltime dienstverband verdient iemand in 2020 per maand minimaal €1653,60. Als je meer wil weten over de financiële wijzigingen, dan lees je dat in dit artikel.

Stimuleren van duurzaamheid

In tegenstelling tot de WAB bestaat de Energie-investeringsaftrek (EIA) al meerdere jaren. Deze investeringsaftrek moedigt duurzame en innovatieve projecten aan, waarbij de focus in 2020 nog meer ligt op het verminderen van de uitstoot van CO2. Verenigingen mogen 45% van de kosten voor hun energiezuinige investeringen aftrekken, mits de investering op de Energielijst van 2020 staat. Alle informatie over de EIA lees op deze pagina.


NOC*NSF 07 feb. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: