“We willen als club onze maatschappelijke betrokkenheid laten zien, we willen er zijn voor de omgeving. Dan stel je je vragen als: hoe maken we ons zichtbaar voor die omgeving? En wat voor middelen hebben we daarvoor tot onze beschikking? In de afgelopen jaren zijn we daarin heel goed ondersteund door het Sportbedrijf Almelo, onder andere binnen het project ‘Actief betrokken club’. We hebben zo inmiddels steeds meer verbindingen gemaakt met onze omgeving. Nu, tijdens de besprekingen in het kader van het Sportakkoord, merken we dat we daarin voorop lopen. Dat is mooi, want zo kunnen we telkens mooie voorbeelden van verbindingen aandragen tijdens deze overleggen.”
Open voor nieuwe ideeën
Eenkhoorn begrijpt wel dat clubbesturen met enige angst of weerstand naar de ontwikkelingen kijken. Zij vragen zich af of dat niet een taak is die bij de gemeente hoort of zijn bang dat de club er geen vrijwilligers voor heeft. “Het is belangrijk dat een club een visie ontwikkelt, niet blijft hangen in het druk zijn met brandjes blussen, maar zich openstellen voor nieuwe ideeën en denken in kansen, kijken wat er kan. En zeker binnen het Sportakkoord doe je heel veel samen, zodat de oplossingen ook vaak vanzelf voorbij komen.”
Wat voor Eenkhoorn ook een punt van aandacht is, is de borging van alle mooie nieuwe activiteiten binnen de club. “Het blijft een vrijwilligersorganisatie, over acht jaar zitten hier allemaal nieuwe bestuursleden. Dus het is wel belangrijk dat het gedragen wordt door de club. We proberen de successen die we boeken ook écht van de hele club te laten zijn, dan wordt het een beetje het dna van de club.” Mooie voorbeelden zijn bijvoorbeeld de samenwerking met een fysiotherapeut in combinatie met ouderenbond Cosbo. Vanuit de Cosbo komen ouderen lunchen in de kantine van de club en vervolgens gaan ze met de fysiotherapeut oefeningen doen of wandelen. Achilles heeft de kantine lekker gevuld en de oudjes blijven fit en hebben leuke contacten. Eenkhoorn: “Dat heeft echt een positieve uitstraling op wat we doen als club. Onze vereniging leeft, er is altijd iets te doen.”
Samenwerking studenten
Een heel mooi voorbeeld, wat precies past binnen de ambities van het Sportakkoord, is de samenwerking van Achilles met studenten van het ROC en de basisscholen. Tijdens een Giga Kangoeroedag van de club wordt aan 300 kinderen van groep 3 en 4 op een speelse manier korfballes gegeven. "De basisscholen hebben voor jonge kinderen een mooie beweegactiviteit, het ROC heeft een omgeving waar studenten kunnen leren en wij zetten onze vereniging en de korfbalsport in de spotlight. Zoveel kinderen zouden wij als club op een open dag natuurlijk nooit bereiken. Dus ik kan alleen maar tegen andere clubs zeggen: denk in kansen, want dat biedt heel veel nieuwe mogelijkheden!”