Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Gelderse Buitenkansen organiseert tour en bijeenkomsten over beweegvriendelijke buitenruimtes

NOC*NSF31 mrt. 2023

Gelderse Buitenkansen krijgt een vervolg. Er komt een programma vol inspiratie voor beweegvriendelijke buitenruimtes. Een aantrekkelijke buitenruimte stimuleert namelijk bewegen, ontmoeten, spelen en sporten en is daarmee van belang voor alle inwoners van Gelderland, vinden de provincie en de Gelderse Sportfederatie. Ook sportclubs kunnen meedenken over een beweegvriendelijke buitenruimte en daar gebruik van maken.

De provincie Gelderland heeft samen met de gemeente Apeldoorn en stedenbouwkundigbureau Urhahn het boek ‘Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte' gelanceerd. Hierin staan tips, achtergronden en beschrijvingen van goede buitenruimtes. Dit jaar wordt de kennis uit het boek verder verspreid via onder andere een  tour langs inspirerende buitenruimtes in de provincie. De kennis die tijdens die tour wordt uitgewisseld, krijgt verdieping in een landelijke buitenkansendag in het najaar.

Daarnaast zijn er door het jaar heen webinars en bijeenkomsten, door en voor professionals zoals ontwerpers, stedenbouwkundigen, buurtsportcoaches en beleidsadviseurs. Het programma wordt gedurende het jaar steeds aangevuld, in samenwerking met onder andere het Kenniscentrum Sport en Bewegen en de 3 Gelderse GGD’en.

Urban danceground, klimwand én zitplek in één

Eén zo’n inspirerende buitenruimte is het eerste Cruyff Court Plus in Apeldoorn. Bij de realisatie daarvan hebben veel partijen meegedacht: inwoners, ouderen en jongeren in de wijk, scholen, sportclubs, de wijkraad, buurtsportcaches, huisartsen et cetera. De plek is daardoor enorm veelzijdig geworden, met onder andere een urban danceground, een klimwand, een zitplek, een wandelpad voor senioren van hun flat naar het wijkcentrum, een sportveld en een waterpunt. Kortom: een plek waar jong en oud kunnen spelen, bewegen en elkaar ontmoeten, iedereen op hun eigen manier.

Dat draagt bij aan de gezondheid van inwoners en sociale cohesie. Dat zijn belangrijke onderwerpen voor veel politieke partijen in Gelderland. De meeste partijen vinden dan ook dat de provincie ook in de toekomst een initiërende en aanjagende rol moet blijven spelen in het creëren van innovatieve en beweegvriendelijke buitenruimten. “Provincies zijn essentieel voor sport en bewegen in de buitenruimte in Nederland en elke geïnvesteerde euro verdient zich dubbel en dwars terug. Belangrijk dus om ook de komende 4 jaar hierop in te blijven zetten”, zegt Jan Markink, de huidige gedeputeerde voor sport Jan Markink.

Klik voor meer informatie op Gelderse Buitenkansen.

Foto: Gelderse Buitenkansen


NOC*NSF 31 mrt. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: