Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Met FitStap wandelen en je leefstijl veranderen

NOC*NSF11 sep. 2019

Het wandel- en leefstijlprogramma FitStap van de Wandelbond is een voorbeeld van hoe sport kan helpen om mensen fit en vitaal te laten zijn. Zulke programma´s helpen mensen om hun leefstijl te veranderen. En ze laten zien wat sport allemaal kan betekenen!

In Nederland stijgen de zorgkosten al tijden en steeds meer mensen bewegen onvoldoende. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KNWB) wil graag haar steentje bijdragen om het tij te keren en ontwikkelde daarom een aantal jaar geleden het wandel- en leefstijlprogramma FitStap. Tijdens dit 12 weken durende programma wandelt een groepje mensen elke week met een coach en krijgen zij ook individuele oefeningen mee naar huis. Uiteraard is wandelen het uitgangspunt van FitStap, maar het programma biedt meer dan dat. Mariëlle Vissers van de Wandelbond legt uit: “We kijken verder dan alleen wandelen. Het is natuurlijk hartstikke belangrijk, maar als je echt fit en vitaal wilt worden, is het ook belangrijk dat het tussen de oren goed zit. Dat je ook kijkt naar je voeding en dat je gecoacht wordt bij het behalen van je doelen op persoonlijk en sportief gebied. Daar is ook aandacht voor binnen het FitStap-programma.”

Voor de cursusperiode van 12 weken is niet zomaar gekozen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat in die tijd gedrag en gewoontes echt kunnen worden veranderd.

Belangrijke rol voor de coach

Eén van de mensen die de deelnemers aan het programma helpt om hun leefstijl aan te passen, is Linda Leenders. Zij is al jaren fan van de wandelsport en inmiddels ook gecertificeerd FitStap-coach. “Tijdens het programma wandelen de deelnemers elke week 1 uur samen met mij. We doen tijdens het wandelen oefeningen die hen heel bewust maken van hun beweging. Ik vraag ze bijvoorbeeld om goed te letten op hoe zij hun voeten afwikkelen en hoe de benen bewegen vanuit de romp. Ook krijgen de cursisten een gratis app waarin zij met elkaar en met mij kunnen communiceren. Via deze weg krijgen zij de individuele opdrachten waarvan ik de voortgang kan controleren. Deze heb niet alleen betrekking op bewegen, maar ook op voeding. Eén van de opdrachten is bijvoorbeeld het bijhouden van een voedingsdagboek, of het controleren van de etiketten in de supermarkt. Zo creëer je bewustwording en probeer je mensen gezondere keuzes te laten maken.”

Om ervoor te zorgen dat de cursus écht voor een leefstijlverandering zorgt, is het belangrijk dat mensen niet het idee hebben dat zij iets moeten. FitStap-coaches als Linda hebben hier een belangrijke rol in. “Ik probeer ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen en het gezellig vinden met elkaar. Dan is de kans veel groter dat mensen het leuk vinden en zijn zij gemotiveerd om elke week weer te gaan wandelen.”

Mooiste resultaten bereikt

Inmiddels heeft zij 2 groepen begeleid en ziet zij dat deze ongedwongen aanpak echt werkt. “Ik merkte dat de deelnemers elke week weer veel zin hadden om te gaan wandelen. Daardoor hebben de meeste cursisten ook mooie resultaten bereikt. Er was bijvoorbeeld een mevrouw bij die haar pas eigenlijk niet kon versnellen, maar door heel bewust bezig te zijn met hoe de loopbeweging wordt gemaakt, kon zij dit na 12 weken wel. Dat zijn echt mooie dingen om te zien én werkt motiverend voor de anderen.” Het uiteindelijke doel is dat deelnemers na afloop eigenlijk geen prikkels meer van buitenaf nodig hebben om te gaan bewegen en gezonder te eten.

Meerwaarde van FitStap

Herman Geurts is één van de mensen die de FitStap-programma in september 2018 heeft doorlopen met Linda Leenders als coach. “Eerst vroeg ik me af wat de meerwaarde van de cursus zou zijn voor mij, want ik wandel al veel. Toch heb ik meegedaan, want ik ben er van overtuigd dat je altijd iets nieuws kunt leren.“ Of dat uiteindelijk ook is gelukt? “Ja, ik denk dat dit voor iedereen uit mijn groep geldt. Je wandelsnelheid gaat door FitStap omhoog en je krijgt veel handige voedingstips die je in de praktijk kunt brengen. Iedereen weet natuurlijk wel wat gezond is en wat niet, maar door dit programma word je er bewuster van.”

Gezelligheid

Ook de gezelligheid binnen de groep zorgt ervoor dat hij met een goed gevoel terugkrijgt op FitStap. “We zijn nu vrienden op Facebook en zo kun je altijd nog steeds stimuleren om vast te blijven houden wat we tijdens FitStap hebben geleerd.”

Informatie

Ken je mensen die hun leefstijl zouden willen aanpassen met FitStap? Op de website van het programma kun je meer informatie vinden over het programma en kun je inschrijven voor een gratis proefles.


NOC*NSF 11 sep. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: