Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

USV Hercules wordt dé ontmoetingsplek voor ouderen

NOC*NSF18 jul. 2019

Op woensdag 10 juli was het druk in het paviljoen USV Hercules in de Utrechtse wijk Voordorp. Daar vond de eerste editie plaats van ‘De Derde Helft’, een initiatief van onder andere het Nationaal Ouderenfonds om sportkantines te gebruiken als ontmoetingsplek voor ouderen in de buurt. ‘Een bakkie doen bij Hercules’ lijkt aan te slaan!

Voorzitter Fons Visser van Hercules is er trots op: “Wij wilden graag de eerste zijn in Nederland die De Derde Helft op de kaart zet. En dat is gelukt, met zo’n honderd deelnemers kan er teruggekeken worden op een geslaagde aftrap. Het Nationaal Ouderenfonds plaatste al een mooie filmimpressie. Nu gaat het pas echt beginnen.”

Bij De Derde Helft is een sportkantine de ontmoetingsplaats voor ouderen uit de buurt, waar zij anderen ontmoeten en niet alleen deelnemers maar ook organisator van activiteiten kunnen zijn. Het Nationaal Ouderenfonds wil de komende twee jaar onder de naam De Derde Helft minimaal vijftig sportkantines in Nederland omtoveren tot aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen voor 55-plussers. USV Hercules in Voordorp heeft zich als eerste vereniging in Nederland opgeworpen dit project handen en voeten te geven. In samenwerking met Beter Thuis, Dock, SportUtrecht en de buurtbewoners wil USV Hercules een programma samenstellen dat aansluit bij de wensen van de 55-plussers uit Noordoost.  

Belangrijk voor Hercules

Visser: “Voor onze vereniging is het belangrijk dat het initiatief aanslaat. Niet alleen omdat het ons als actieve en maatschappelijk gerichte vereniging op de kaart zet, het levert hopelijk ook leden en andere belangstellenden op. Ook is het mooi dat ons paviljoen hierdoor nog beter gebruikt wordt. Het was niet voor niets dat onze pachter Emiel Smit de deelnemers en vrijwilligers een gezonde lunch voorschotelde.”

'Een bakkie doen bij Hercules'  brengt een breed aanbod aan laagdrempelige activiteiten voor ouderen uit de buurt. Actief zijn is echter geen verplichting. De koffietafel met kranten en tijdschriften levert ook voldoende aanleiding voor een goed gesprek. Het belangrijkste is dat ouderen uit de buurt elkaar ontmoeten in een gezellige ambiance. 'Volgende week neem ik mijn buurvrouw mee,' zei een opgewekte bezoeker na de gezamenlijke lunch bij de opening. 'Dit is echt iets voor haar, dat weet ik zeker.'   

Behoefte aan beweging

In mei was er ter voorbereiding al een kennismakingssessie gehouden. Tijdens de sessie bleek vooral dat er behoefte is aan beweging. Van een aantal culturele activiteiten zonder al te veel beweging zei een buurtbewoonster veelbetekenend: 'Dat doen we thuis wel.' Oud-Hollandse spelletjes waren daarentegen wel in trek, net als themasessies over voeding en zingeving. Hercules is blij met de input die ze gekregen hebben en gaan de ideeën gebruiken voor de invulling van het programma van de Derde Helft.

Ligt jouw clubgebouw ook midden in de wijk en kun je je voorstellen dat jouw club ook een Derde Helft wil opzetten? Ga dan naar de website en kijk hoe je dat aanpakken moet.


NOC*NSF 18 jul. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: