Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

'De clinics hebben ons ook nog nieuwe trainers opgeleverd'

NOC*NSF22 jul 2019

De Amersfoortse IJsvereniging viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. In dat kader staan er tal van activiteiten op het programma dit jaar, en drie clinicdagen SKATETIJD! waren daar een onderdeel van. Pieter Prins, lid van de jubileum commissie van de AIJV, is heel enthousiast over het resultaat daarvan. Want afgezien van heel enthousiaste kinderen leverde de clinic ook nieuwe trainers op.

“Onze vereniging wil in het kader van het jubileum ook iets terugdoen voor de stad. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld ook de jubileumeditie van de Friday Night Skate. En de clinics voor de jeugd passen daar ook prima bij.”

Vroeg beginnen

Vorig jaar werden daarvoor al twintig scholen in Amersfoort-Zuid (rondom de skeelerbaan) aangeschreven om hun belangstelling te polsen voor een skateclinic. Prins: “Dat is belangrijk, om ruimschoots op tijd bij de scholen langs te gaan. Want als ze interesse hebben, dan moeten ze het ook nog in het rooster in kunnen plannen.” Op de uitnodiging reageerden uiteindelijk vijf scholen positief. Met die scholen werd afgesproken dat de leerlingen van groep 5 aan de clinics mee mochten doen. “Een bewuste keuze”, aldus Prins, “omdat we de leeftijd van 8/9 jaar het meest geschikt vonden. Omdat deze leeftijdsgroep al een beetje kan skaten en vaak ook nog open staat voor een nieuwe sport. En achteraf hebben we ook gezien dat het een goede keuze was.”

Feestelijk aankleden

Afgezien van de scholen werd er ook een mailing gestuurd naar alle donateurs van de AIJV. Ook zij mochten kinderen in die leeftijdscategorie aanmelden voor een clinic. Met negen schoolklassen en dertig kinderen van donateurs lag het totaal aantal kinderen op 280. Verdeeld over drie clinicdagen was dat goed te doen. Prins: “We hebben er wel voor gezorgd dat we het feestelijk aangekleed hebben, met heliumballonnen, een finishboog en muziek en zo. Maar het was ook niet zó veel werk, hoor. Vanuit de lustrumcommissie waren twee of drie man een uur met de voorbereiding bezig, dan stond alles klaar.”
Wat de organisatie betreft is Prins erg goed te spreken over de SKATETIJD! ondersteuning vanuit de KNSB. “De SKATETIJD! lespakketten hebben we vooraf bij de scholen afgegeven. Zo konden de kinderen zich er echt op voorbereiden en keken ze er echt naar uit. En de kar met de materialen was precies op het afgesproken tijdstip beschikbaar. Dat was allemaal perfect.”

Nieuwe trainers

Binnen de AIJV was de bottleneck voor de organisatie in eerste instantie het vinden van trainers voor de clinics. Prins: “In eerste instantie hadden we het ROC Sport en Bewegen benaderd of zij dat voor hun rekening konden nemen, maar dat paste niet in hun programma. Onze eigen ervaren trainers waren vrijwel allemaal te druk om het er nog bij te kunnen doen. Toen hebben we besloten om een groep van 50 toerskaters te vragen of zij wellicht een dagdeel beschikbaar wilden zijn. Ruim twintig van deze mensen zeiden ja, en voor hen hebben wij toen een instructieavond door een ervaren trainer georganiseerd. En wat denk je? Achteraf vonden vijf van hen het zó leuk om te doen, dat het ons nu vijf nieuwe jeugdtrainers heeft opgeleverd!”

Nieuwe leden

Afgezien van de nieuwe trainers hebben de clinics in de week zelf al drie nieuwe leden opgeleverd, en dat aantal kan volgens Prins in de komende weken of maanden wellicht nog wel groter worden. “Dat de kinderen het leuk vonden, dat kon je zien. Sommigen kwamen heel stilletjes binnen, maar waren na de clinic dolenthousiast. Als je al die rode wangetjes zag, dan was het evenement al geslaagd!”


NOC*NSF 22 jul 2019
Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: