Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Een goede band met de coach voorkomt uitval van jongeren

NOC*NSF13 jun. 2019

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op, die op allesoversport aan de orde komen. In één van deze artikelen komt de relatie tussen coach en jongeren aan de orde. Een positieve en effectieve relatie met de coach of trainer vergroot namelijk de intrinsieke motivatie van de jongeren.

Wat kun je doen als club?

Hoe zorg je als club voor een goede relatie tussen coach/trainer en sporter?

  • Help de jongeren hun competenties te vergroten door aanvullende materialen, demonstraties en de juiste fysieke ondersteuning beschikbaar te stellen.
  • Maak beleid en stel richtlijnen op over wat te doen in geval van intimidatie en misbruik. Waar kan iemand dit melden en bij wie kan iemand hulp krijgen?
  • Informeer coaches en trainers over redenen waarom jongeren gaan sporten en waarom ze er juist mee stoppen. Wijs ze ook op kwaliteiten die spelers graag bij hen zien, zoals eerlijkheid, behulpzaamheid en aanmoedigen.
  • Zorg ervoor dat coaches en trainers kunnen groeien: vraag hem/haar zichzelf en de spelers tijdens de trainingen te observeren. Laat hem/haar op papier zetten wat hij/zij ze vertelt, hoe de vaardigheden van de spelers zijn en hoe de interactie tussen hem/haar en de spelers is.
  • Wijs coaches en trainers op de gelijkheid van mannen en vrouwen, maar ook op verschillen in benaderingswijze van jongens en meiden.
  • Organiseer teambuildingsactiviteiten om de relatie tussen coach/trainer en spelers te verbeteren.
  • Zorg ervoor dat problemen tussen coach/trainer en spelers bewaakt en opgelost worden.
  • Laat coaches en trainers zelf het goede voorbeeld geven tijdens trainingen en wedstrijden.

Lees hier het betreffende artikel op allesoversport. Bekijk hier het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen.


NOC*NSF 13 jun. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: