Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Choku Gym: het belang van sport in een probleemwijk

NOC*NSF05 jun. 2019

Dat sport iets kan betekenen voor de maatschappij, daarover zijn we het wel eens. En de laatste jaren wordt dat ook steeds duidelijker vastgelegd, zoals bijvoorbeeld in het Nationaal Sportakkoord, waarin verankerd wordt hoe sport kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de mensen. Maar er zijn ook voorbeelden, waar maatschappelijke initiatieven al heel veel jaren functioneren. Choky Gym in Zaandam is daar een prachtig voorbeeld van.

Poelenburg is een probleemwijk in Zaandam. Hoge werkloosheid, hangjongeren die de buurt onveilig maken, het is moeilijk om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Maar al bijna veertig jaar is er één baken in de wijk, waar de  jongeren een perspectief geboden wordt: Choku Gym. De karateschool van Ivan Nikolov biedt alle jongeren de kans om te sporten. Midden in de wijk. En met succes.

Ivan Nikolov is al bijna veertig jaar de drijvende kracht achter de sportschool. Hij verbouwde het pand met eigen handen, én eigen geld, en steekt al jaren al zijn vrije tijd erin. Net als veel Poelenburgers heeft hij zelf ook een migratie-achtergrond. Vanuit Choku Gym traint en vormt hij samen met vrijwilligers kinderen in karate en karakter. Zijn methode is een begrip in de wijk én in de karatewereld. Choku – Japans voor ‘recht op het doel af’ – is met tien karateka’s hofleverancier van de Nederlandse selectie. Hier worden kampioenen getraind. Maar de sportschool is er vooral voor iedereen, volgens Nikolov. Choku houdt de drempel voor ouders en kinderen laag: voor een tientje per maand mag je hier onbeperkt trainen. De kinderen van gezinnen die dat niet kunnen betalen, mogen gratis trainen. Soms lenen zij sportkleding voor een wedstrijd. Of Nikolov gaat met de pet rond bij betalende leden en sponsors.

Bijdragen aan leefbaarheid

In het pand hangt ook een oorkonde: ‘Vrijwilligersprijs gemeente Zaanstad’. En vorig jaar werd Nikolov geridderd voor zijn waardevolle inzet in de probleemwijk. Maar dergelijke prijzen laten hem koud. Hem interesseren alleen zijn jongeren. Nikolov is er elke dag. Voor de kinderen, de topsporters en de vrouwen uit de wijk die er aan conditietraining doen. Hij weet dat het werk dat Choku Gym doet daadwerkelijk iets bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk. Zijn verklaring waarom het hem wél lukt om met deze mensen iets te bereiken? "Gewoon, zeggen dat ze moeten luisteren. Ouders en kinderen. Niet inspelen op een slachtofferrol. Dus niet vragen: ‘Zou u misschien…’ Nee, je bent overtuigd van wat je biedt en van daaruit spreek je ze aan. Je hebt ouders en hun kinderen daadwerkelijk iets te bieden.”

Meer dan sporten alleen

De Choku Gym gaat over meer dan sporten alleen. "We gaan ook met de kinderen bowlen en barbecuën of naar het Twiske", vertelt Ivan. Ook de ouders worden betrokken. "Zelfs het schoonmaken op vrijdag is gezellig, met lekkere hapjes en muziek." Daarnaast regelt de school huiswerkbegeleiding, stages en hulp bij het vinden van een baan. "Ik wil dat de kinderen goed terechtkomen in het leven. Uiteindelijk koop je niets voor een sporttitel", zegt Ivan.


NOC*NSF 05 jun. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: