Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Voor jongeren is tijd een belangrijk aspect om te blijven sporten

NOC*NSF01 apr. 2019

Jongeren hebben het druk tegenwoordig. Als we willen dat ze blijven sporten, dan kunnen we daaraan bijdragen door daar rekening mee te houden bij de tijdsindeling. Op allesoversport.nl verscheen daarover een artikel met tips voor jouw club.

Jongeren delen hun tijd graag efficiënt in, ook waar het sport betreft. Daar kun je als club rekening mee houden door activiteiten op geschikte en flexibele tijden te organiseren. Stem af hoeveel tijd nodig is voor deelname aan clubactiviteiten. En stem wat je vraagt aan tijd ook af op het niveau waarop jongeren deelnemen (recreatief niveau, gevorderd niveau, topniveau). Wees je bovendien bewust van de hoeveelheid tijd die jongeren besteden aan andere activiteiten zoals huiswerk, school en bijbanen.

Hoe zorg je als trainer of coach voor een goede tijdsindeling?

  • Laat jongeren weten dat ze sport kunnen combineren met school (of werk).
  • Stem sportactiviteiten van de jongeren zo flexibel mogelijk af op schoolactiviteiten.
  • Zorg dat de jeugdige spelers enthousiast worden, want hoe leuker jongeren het sporten vinden, hoe meer tijd ze eraan willen besteden.
  • Help en ondersteun de jongeren bij hoe ze hun tijd (meer efficiënt) kunnen indelen.

Hoe zorg je als club voor een goede tijdsindeling?

  • Geef sporttrainingen aan het eind van de middag, na school. Denk als club eens buiten de gebaande paden en bied naast trainingen ook faciliteiten aan waar de jongeren huiswerk kunnen maken (voor of na het sporten).
  • Open een clubfaciliteit in de buurt, om de reisafstand van jongeren en hun ouders (halen/brengen) te verminderen.
  • Het halen en brengen naar (uit)wedstrijden kost vaak veel tijd. Zoek naar praktische oplossingen in het organiseren van wedstrijden.
  • Ontwikkel een time-management cursus en bied deze de jeugdige spelers en hun ouders aan.
  • Wijs ouders op de mogelijkheid van gedeeld vervoer of samen fietsen als de reisafstand tussen school of thuis en de sportclub een belemmerende factor speelt.

Dit artikel was er één in een serie, die in totaal veertien factoren behandelt, die de uitval van jongeren in de sport verklaren.


NOC*NSF 01 apr. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: