Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Waar een kleine club groot in kan zijn? Enthousiasme en mooie ideeën

NOC*NSF04 jan. 2019

Je hoeft geen grote club te zijn om je leden iets te bieden te hebben. Kijk bijvoorbeeld naar GV Jahn Hillegom: een kleine club, maar de leden voelen zich er super! Met hun idee om een jaarlijks trainingsweekend samen met een Belgische club te organiseren wonnen ze kortgeleden een springplank in een prijsvraag van de KNGU. 

Tijdens de The Connection bijeenkomsten voor sportbestuurders in oktober kon je als club een springplank winnen door een filmpje in te sturen, waarmee je de andere deelnemers inspireerde. Vijf winnaars kwamen daarbij uit de bus, waarvan GV Jahn er één was.

Hieronder zie je het winnende filmpje uit de bijeenkomst voor Noord-West Nederland in Amsterdam, afkomstig van GV Jahn uit Hillegom.

Theske Slijkerman is trainster van de selectie turnen bij GV Jahn Hillegom en heeft het filmpje ingestuurd. "In het filmpje kun je zien waarom wij zo trots zijn op onze club ... Het is een kleine club, maar de sfeer is er super! Én, wij hebben een unieke samenwerking met een Belgische gymclub uit Haacht voor een jaarlijks trainingsweekend, vol hard trainen én lol maken. De ene keer in België, het andere jaar bij ons in de buurt."

Voorpret

Het ontstaan van die samenwerking kwam vanuit de afdeling Ritmisch gym. Theske: "De meiden van de afdeling ritmisch gym gingen naar een toernooi in België, het is bij die tak veel normaler, om op een wat lager niveau deel te nemen aan internationale toernooien. Onze voorzitter kwam daarop met het voorstel om te kijken of we die club niet ook eens met de turnafdeling zouden kunnen bezoeken. De club in Haacht voelde daar wel iets voor, dus hebben we vorig jaar 'ja' gezegd! En wat een lol we hebben gehad! Al in de voorbereidingsfase heerste er zoveel enthousiasme. De turn-meiden (twintig meiden van 7 tot 17 jaar) verheugden zich er enorm op, ook omdat we daar een heel weekend in een turnhal zouden gaan trainen. Hier in Hillegom trainen we in een gewone gymzaal, dus dat is veel mooier daar!"

Overnachten

De niveaus van de turnafdelingen in Hillegom en Haacht zijn niet helemaal gelijk, maar dat levert geen problemen op. Het weekend in België vorig jaar verliep heel goed, en de Belgen vroegen meteen: "Volgend jaar bij jullie?" De voorbereiding valt reuze mee, aldus Theske: "We hebben het hele weekend samen met 3 à 4 ouders geregeld. Het moeilijkst was nog de overnachtingsplek, omdat het weekend in de herfstvakantie viel. Maar ook dat is gelukt. Vorig jaar in België hebben we overnacht in een hostel, bij ons hadden we dit jaar de overnachting geregeld in een gymzaal in de buurt. Vonden die meiden natuurlijk geweldig en daarmee konden wij de kosten van het weekend lekker laag houden!"

Lage bijdrage

De grootste kostenpost was de huur van een turnhal, één dag in Alphen a/d Rijn en één dag in Leiden. "We konden natuurlijk niet met 40 kinderen turnen in de gewone gymzaal turnen. Maar het is ons gelukt de bijdrage voor het weekend laag te houden, onder andere doordat ouders twee maaltijden koken. De Belgische kinderen betaalden zo’n 40 euro p.p. voor het hele weekend, onze eigen meiden 30 euro. Dat loopt dan van vrijdagavond tot zondagmiddag. Bij de prijs zijn het uitje – we zijn dit jaar gaan bowlen – en alle maaltijden inbegrepen. En natuurlijk 9 tot 12 uur turntraining! De meiden trainen echt hard dan, maar we hebben ook heel veel gelachen. Zo riep de Belgische trainster opeens: 'Oké, nu even allemaal op uw poep gaan zitten graag!' De Belgische meisjes gingen op de vloer zitten, onze meiden schaterden van het lachen. ‘Wat zei zij nou?’ En ze noemen soms een element totaal anders dan wij, dus we leren ook nog het een en ander van elkaar. En achteraf genieten we na van de filmpjes die gemaakt zijn!" 

Het spreekt voor zich dat de kleine club reuzeblij is met de gewonnen springplank!


NOC*NSF 04 jan. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: