Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Nieuwe investeringssubsidie: aanvragen stromen binnen!

NOC*NSF10 jan. 2019

Per 1 januari is de nieuwe subsidieregeling van kracht, die de nadelen van de sportvrijstelling deels moet compenseren. De subsidie is bedoeld om sportaccommodaties en sportmaterialen mee te financieren. Investeringen in sportaccommodaties en materialen worden voor 20% gesubsidieerd, investeringen in energie en toegankelijkheid voor 35%. 87 miljoen euro is er voor 2019 voor uitgetrokken. Maar die is waarschijnlijk nu, na de eerste tien dagen, al voor een groot deel weg.

Ben Moonen van Sportsubsidie.nl heeft het hele traject op de voet gevolgd. De aanloop naar de nieuwe subsidie was helaas wat rommelig, aldus de expert. "Veranderingen in regels voor subsidies roepen meestal vragen op, en dat was zeker ook bij deze regeling het geval. Inmiddels is er een telefoonnummer, waar je met je vragen terecht kunt. Maar ook daar moet men zich eerst natuurlijk even inwerken."

Moonen denkt dat het aanvragen van subsidie voor de nieuwe regeling onderschat is. "Ik geloof dat het zwaarder is voor een vereniging dan men van tevoren aangenomen heeft. Ik kan mij voorstellen dat veel clubs er een zware dobber aan gehad hebben."

320 aanvragen op de eerste dag

Op 2 januari, de eerste dag dat de aanvragen konden worden ingediend, was het aantal aanvragen het grootst. Moonen: "Op het eind van de dag stond de teller op 320! Inmiddels, zo'n tien dagen later, is dat aantal gestegen tot rond de 450. Als je bedenkt dat je alleen vooraf kunt aanvragen als de subsidie minimaal 25.000 euro bedraagt, dan kun je dus uitrekenen dat er al een flinke pluk weg is. Ik schat dat de waarde van de aanvragen nu zo'n 50 miljoen bedraagt."

Padelbanen

Moonen heeft zelf ook een flink aantal verenigingen ondersteund bij hun aanvragen. Wat voor soort investeringen ziet hij het meest? "Bovenaan staan tennisverenigingen, die padelbanen willen aanleggen. Uiteraard met LED-verlichting en alles erbij, dus dat zijn dan flinke investeringen. Daarnaast zijn er nog steeds veel clubs die hun accommodatie willen verduurzamen. De aanleg van zonnepanelen en andere milieuvriendelijke maatregelen is nog steeds een veelgehoorde wens."

Toegankelijkheid

Wat Moonen opvalt, is dat er niet veel aanvragen worden gedaan om de toegankelijkheid van een sportaccommodatie te verbeteren. "Op dat gebied had ik meer verwacht. Maar wellicht dat die aanpassingen niet altijd de grens van 25.000 euro halen. En in dat geval moet je eerst uitvoeren en kun je de subsidie pas als het klaar is aanvragen."

Achteraf aanvragen

Clubs die tussen de 5 en 25 duizend euro subsidie willen aanvragen, kunnen dat alleen doen nadat de investeringen zijn gedaan. Zoals het er nu uitziet is dat aanvragen van een subsidie achteraf een weinig hoopvolle zaak. Moonen: "Als het potje van 87 miljoen niet aangevuld wordt, dan denk ik dat de kans inderdaad klein is. Maar een club heeft tot een jaar na afronding van het project de tijd om subsidie aan te vragen, dus dan zouden ze kunnen wachten tot de pot in  januari 2020 weer gevuld is. De regeling loopt in ieder geval tot 2024."


NOC*NSF 10 jan. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: