Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Kantine-omzet en het verhoogde lage btw-tarief

NOC*NSF07 jan. 2019

Een sportkantine zal vanaf 1 januari net als iedereen te maken krijgen met het lage btw-tarief van 9% in plaats van de 6%, waarmee veel levensmiddelen tot nu toe belast waren. Wat betekent dat voor jouw club?

Contributie-inkomsten van een sportvereniging zijn vrijgesteld van btw, maar kantine-inkomsten zijn dat niet. Bij de kantine-inkoop betalen zij het lage btw-tarief van 9% (bijvoorbeeld: bananen, bitterballen, snoep en isotone dorstlessers) of het hoge tarief van 21% (bier, schoonmaakmiddelen, koffieroerstaafjes). De Belastingdienst noemt deze kantine-omzet 'fondswervende goederenlevering'. Om sportverenigingen niet op te zadelen met ingewikkelde btw-aangiftes is er voor hen door de Belastingdienst een speciale regeling getroffen. Daarbij zijn sportverenigingen met een kantine-omzet van minder dan € 68.067 vrijgesteld van btw-aangifte.

Inkopen wordt duurder

Voor deze clubs, die met hun kantine-omzet onder de € 68.067 blijven, wordt de inkoop per 1 januari duurder. In plaats van 6% betalen ze 9% btw over producten, die onder het lage btw-tarief vallen. Zij zullen ofwel hun inkomsten zien dalen, ofwel zij moeten hun prijzen aanpassen. Een mooie gelegenheid om misschien ook eens naar het aanbod en de prijzen ervan te kijken? Misschien is dit wel een goede gelegenheid, om een stapje verder te komen in de richting van een gezonder aanbod in de kantine? Neem een kijkje op de website van Team:Fit, die helpen je graag om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn en om gezonder eten en drinken aan te bieden. Dat levert namelijk vaak ook een hogere omzet op!

Forfaitaire methode

Komt de kantine-omzet boven het drempelbedrag van € 68.067, dan moet de sportvereniging wél btw-aangifte doen. Ook in dat geval heeft de Belastingdienst een versimpeling voor sportverenigingen bedacht: dan mag men gemakshalve rekenen met een forfaitair tarief van 13% over alle kantineverkopen (tot 1 januari 2019 was dat 11,5%). De forfaitaire methode is administratief eenvoudiger dan splitsing naar 21% en 9% en is vooral interessant voor kantines die in verhouding veel producten verkopen die onder het hoge btw-tarief vallen. 

Toekomst

Hoe het financieel precies uitpakt met de verhoging van de lage btw-tarieven is nu nog niet goed in te schatten. Dat hangt bijvoorbeeld ervan of in hoeverre clubs de verhoging doorberekenen in de prijzen van de producten in de kantine. 


NOC*NSF 07 jan. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: