Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Samenwerking tennisschool en BSO blijkt succesformule

NOC*NSF18 jul. 2018

Het komt steeds vaker voorbij: de maatschappelijke rol van de sportvereniging. De sportclub heeft een belangrijke rol in de samenleving en heeft ook zeker toekomst, maar op een andere manier dan jaren geleden. De moderne vereniging is veelal een open club, met de blik naar buiten, gericht op kansen en mogelijkheden in samenwerking met andere partijen. Zo kan de samenwerking met een BSO op verschillende manieren lonen. Sporten op het terrein van een club biedt de kinderen een leuke, gezonde bezigheid en de club kan zichzelf promoten.

En die promotie gebeurt dan voornamelijk bij een belangrijke doelgroep voor clubs: de jeugd. Daar zit voor veel sporten én voor de meeste sportverenigingen immers de groei en de toekomst van de club. Er zijn hier op Sport.nl/Voorclubs de afgelopen jaren meer voorbeelden voorbij gekomen over samenwerking tussen sport en BSO, zoals in Haarlem en Rosmalen. Recent verscheen op Centrecourt.nl, platform van de KNLTB voor verenigingsbestuurders en tennisleraren, een verhaal over hoe Tennisschool De Kloek de samenwerking met de BSO had gezocht.

‘Tennis past prima op BSO’

De Kloek, actief in de kop van Noord-Holland, realiseerde zich de eventuele win-win-situatie van zo’n samenwerking en besloot in actie te komen. Het zocht contact met verschillende BSO’s die dicht bij een tennisvereniging gevestigd waren. Dat bleek een succesformule. Inmiddels doen veel kinderen bij BSO’s in diverse plaatsen aan tennis tijdens hun buitenschoolse verblijf. Voor Laurens Vredenburg, tennisleraar van De Kloek, was het geen complete verrassing dat tennis aansloeg bij de kinderen. Hij bracht geregeld zijn dochter naar een BSO en zag daar kinderen allerlei activiteiten doen. “Voetballen, touwtjespringen. Tennis past daar prima tussen, dacht ik. De banen op verengingen zijn meestal leeg op de uren dat kinderen bij de buitenschoolse opvang verblijven, ouders zijn blij dat hun kinderen bewegen en de BSO kan zich onderscheiden met een professioneel tennisprogramma.”

Samen perfecte oplossing zoeken

De Noord-Hollandse tennisleraar liep enkele BSO’s binnen om zijn plannen te bespreken en zo is het balletje gaan rollen. “Elke BSO verkeert natuurlijk in een andere situatie”, gaat Vredenburg verder. “Je hebt te maken met grote en kleine groepen, een ruim of beperkt budget, veel of weinig baancapaciteit bij de tennisvereniging. We zijn dus samen gaan kijken naar een perfecte oplossing. De grotere BSO’s beschikken vaak over budget en zijn bereid te investeren als dat de ontwikkeling van de kinderen goed doet. Kleinere BSO’s gaan eerst in overleg met ouders of er ruimte is voor een bijdrage. Vaak staan de ouders hier positief tegenover. Wij verzorgen met de tennisschool de lessen en passen deze aan aan het niveau van de deelnemende kinderen.”

Inmiddels bieden zo'n tien BSO’s op verschillende locaties in de kop van Noord-Holland tennis aan hun kinderen aan. “Overal vinden de kinderen het leuk. Bij TV Obdam bijvoorbeeld kunnen kinderen acht weken lessen voor € 25,-. 32 kinderen maken hier gebruik van. Dan kom je al gauw op een mooi bedrag dat voordeel biedt voor alle partijen.”

Benieuwd hoe de tennislessen precies werden ingericht en hoe De Kloek daarbij te werk ging? Lees het hele verhaal over de tennisschool op Centrecourt.nl


NOC*NSF 18 jul. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: