Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Spelregelkennis

Door NOC*NSF

Regels zijn een essentieel onderdeel van elke sport en elk spel. Het zijn afspraken die je met elkaar maakt om de sport goed te laten verlopen.

Het is belangrijk dat de vereniging zorgt voor goede spelregelkennis bij iedereen. Met goede kennis van de regels:

 • Krijg je een intensere beleving van de sport
 • Begrijp je de scheidsrechter, jury of andere beoordelaars beter
 • Voorkom je onnodige discussie
 • Kun je voordeel halen uit sportsituaties

Natuurlijk doen zich altijd situaties voor waarover discussie ontstaat. Bespreek deze na de wedstrijd met elkaar op een respectvolle manier.

Wie moeten de spelregels kennen

 • Sporters

Zorg dat sporters zich bewust zijn van de waarde van spelregels voor de sport. Zo beseffen ze dat het voor hun eigen sportplezier belangrijk is de regels goed te kennen.

 • Scheidsrechters

Scheidsrechters of andere beoordelaars hebben de taak de wedstrijd te volgen en op te treden als de spelregels niet worden nageleefd. Bij jonge sporters hebben scheidsrechters meer een opvoedende, begeleidende rol waarin ze sporters helpen bij het omgaan met spel- en gedragsregels. Leg als scheidsrechter bij jonge sporters vooral de nadruk op het leren in de praktijk.

 • Coaches

Zorg dat alle trainers, coaches en begeleiders zich bewust zijn van het belang van goede spelregelkennis. Laat ze de spelregels zelf bespreken met hun sporters en opnemen in trainingen.

 • Ouders en/ of toeschouwers

Zorg dat ook ouders op de hoogte zijn van de belangrijkste spelregels. Zo voorkom je onnodige discussies en commentaar tijdens wedstrijden en vergroot je hun eigen plezier.

Hoe breng je spelregels onder de aandacht

Tip 1. Geef spelregels een vaste plek in je seizoensplanning, zo zorg je dat er structureel aandacht voor is.

Tip 2. Geef nieuwe leden, zowel de sporter als de ouder altijd de spelregels mee. Op de website van je sportbond staan de officiële spelregels. Veel bonden hebben ook een (digitaal) spelregelboekje speciaal voor jonge of beginnende sporters. Informeer bij je bond of dit beschikbaar is.

Tip 3. Organiseer een spelregelquiz; bij een spelregelquiz kruipt iedereen in de huid van de beoordelaar binnen jouw sport. Zo ervaart iedereen zelf hoe moeilijk het is om in een kort moment alles 100 procent goed te zien en te beoordelen.

Tip 4. Organiseer elk seizoen een spelregelavond. Vraag iemand die dit op een leuke, interactieve manier kan verzorgen. Zo verbind je leden uit verschillende geledingen binnen de vereniging. Vaak kan je bond je ondersteunen bij de organisatie van zo’n avond. Bespreek tijdens zo’n avond samen:

 • De belangrijkste spelregels
 • Top 10 ergenissen
 • Actualiteiten in de sport

Tip 5. Verbind spelregels met de sportpraktijk. Spelregels leren is één stap; ze toepassen op concrete sportsituaties is een tweede: hoe je de regels interpreteert. Houd het dus niet alleen bij de theorie, pak voorbeelden uit de praktijk en laat zien hoe je de spelregels binnen diverse situaties kan interpreteren.

Tip 6. Zet regelmatig spelregelvragen in het clubblad, op de website en op social media.

Tip 7. Een aantal bonden heeft de online spelregelmodule 'Sportmasterz' gemaakt. Sporters vinden hier de spelregels op een eenvoudige manier uitgelegd met behulp van spelsituaties en toegelicht met foto’s en video’s. Ook kun je een online spelregeltoets doen. Informeer bij je bond of er voor jouw sport een Sportmasterz bestaat.


Voorbeeld: Speel mee op de spelregelavonden

In de maand november organiseert de commissie Evenementen in samenwerking met de Voetbal Technisch Commissie (VTC) spelregelavonden. De avonden zijn als volgt ingedeeld:

D-jeugd:       vrijdag 15 november, aanvang 18.45 uur

C-jeugd:        vrijdag 22 november, aanvang 19.00 uur

A/B-jeugd:    vrijdag 29 november, aanvang 19.00 uur

De spelregelavond wordt iedere avond rond 21.00 uur beëindigd.

De avond staat onder leiding van …. … is voorzitter van de Voetbalscheidsrechtersvereniging ´Breda en omstreken´ en heeft als scheidsrechter ruime ervaring op o.a. jeugdniveau eredivisie. Ook enkele clubscheidsrechters zijn aanwezig voor de begeleiding van de avond.

… geeft die avond uitleg over spelregels, inclusief beelden van spelsituaties. Als afsluiting van de avond volgt een spelregelquiz met natuurlijk voor de winnaar een aardige prijs. De persoonlijke uitnodiging voor deze leerzame en leuke avond wordt via de VTC verzonden. Jij bent er toch ook bij?

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: