Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Belang van opleidingen en bijscholing

Door Escplore

Als vrijwilliger bij een sportvereniging draag je bij aan het succes van de club. Of je nu coach, scheidsrechter, bestuurslid of barmedewerker bent, jouw inzet in van onschatbare waarde. Om ervoor te zorgen dat je als vrijwilliger goed kunt functioneren en op de hoogte blijft van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied, biedt een sportvereniging vaak diverse opleidings- en bijscholingsmogelijkheden aan.

Waarom zijn opleidingen en bijscholing belangrijk?
Opleidingen en bijscholing zijn essentieel voor vrijwilligers binnen een sportvereniging om verschillende redenen:

 • Verbeterde vaardigheden: Door het volgen van opleidingen kun je jouw kennis en vaardigheden vergroten. Dit stelt je in staat om beter te presteren in jouw rol als vrijwilliger.
 • Professionele groei: Opleidingen bieden mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Je kunt nieuwe technieken leren, nieuwe inzichten opdoen en jezelf verbeteren in jouw vakgebied.
 • Kwaliteitsverbetering: Opleiding en bijscholing dragen bij aan de kwaliteit van de sportvereniging. Door goed opgeleide vrijwilligers kan de club een professionele hoogwaardige dienstverlening bieden.
 • Veiligheid: In sommige functies binnen een sportvereniging is het essentieel om te beschikken over specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid. Denk hierbij aan EHBO of het hanteren van AED-apparatuur. Opleidingen kunnen ervoor zorgen dat vrijwilligers adequaat kunnen handelen in noodsituaties.
 • Motivatie: Het volgen van opleidingen en bijscholing kan jouw motivatie als vrijwilliger vergroten. Door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf je gemotiveerd en enthousiast om jouw taken uit te voeren.

Welke opleidings- en bijscholingsmogelijkheden zijn er?
Binnen een sportvereniging zijn en in verschillende opleidings- en bijscholingsmogelijkheden beschikbaar voor vrijwilligers:

 • Cursussen: Er worden vaak cursussen aangeboden die gericht zijn op specifieke vaardigheden binnen jouw rol als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan de coachcursus, scheidsrechtercursus of cursus voor barmedewerkers.
 • Workshops: Workshops kunnen gericht zijn op praktische aspecten zoals communicatie, teambuilding of conflicthantering. Deze workshops bieden handvatten om beter met situaties om te gaan binnen jouw rol als vrijwilliger.
 • Online trainingen: Steeds meer sportverenigingen bieden online trainingen aan, die je op elk gewenst moment kunt volgen. Dit is ideaal voor vrijwilligers die beperkte tijd hebben of verder weg wonen.
 • Externe opleidingen: Soms kan het nodig zijn om een externe opleiding te volgen om specifieke certificering te behalen. Denk hierbij aan een EHBO-cursus of een trainersopleiding bij een sportbond.

Hoe kun je gebruikmaken van deze mogelijkheden?
Als vrijwilliger binnen een sportvereniging is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de beschikbare opleiding- en bijscholingsmogelijkheden. Hier zijn verschillende manieren voor:

 • Informatie via de website. De meeste sportverenigingen hebben een website waarop zij informatie verstrekken over opleidingen en bijscholing. Check regelmatig de website om op de hoogte te blijven van nieuwe mogelijkheden.
 • Nieuwsbrief: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van jouw sportvereniging. Op deze manier ontvang je regelmatig updates over opleidings- en bijscholingsmogelijkheden.
 • Communicatie met het bestuur: Neem contact op met het bestuur van jouw sportvereniging en vraag naar de beschikbare opleidingsmogelijkheden. Zij kunnen je voorzien van de benodigde informatie en eventuele vragen beantwoorden.
 • Informeer bij medevrijwilligers: Praat met andere vrijwilligers binnen de sportvereniging om erachter te komen welke opleidingen zij hebben gevolgd en wat zij aanraden.

Opleidingen en bijscholing zijn van groot belang voor vrijwilligers binnen een sportvereniging. Het vergroot jouw vaardigheden, biedt mogelijkheden tot professionele groei en draagt bij aan de kwaliteit en veiligheid van de club. Er zijn diverse opleidings- en bijscholingsmogelijkheden beschikbaar, zoals cursussen, workshops, online trainingen en externe opleidingen. Blijf op de hoogte van deze mogelijkheden via de website, nieuwsbrief of communicatie met het bestuur. Door gebruik te maken van deze mogelijkheden kun je als vrijwilliger blijven groeien en een waardevolle bijdrage leveren aan jouw sportvereniging.

 


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: