Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sportkantine

Door Escplore

Sportkantines in de gemeente Sittard-Geleen zijn veelal in het beheer van sportverenigingen. Bij de exploitatie van een kantine moet er met veel zaken rekening worden gehouden, zoals bijvoorbeeld de drank- & horecawet of kun je je assortiment verbreden met gezonde producten.

Drank en horecawet gemeente Sittard-Geleen

Verenigingen moeten zich houden aan de wettelijke regels voor het schenken van alcoholhoudende drank die gelden voor para commerciële rechtspersonen zoals sport- en buurtverenigingen of kerken die een kantine of het clubhuis in eigen beheer hebben.

Als sportvereniging in de gemeente Sittard-Geleen ben je aan een aantal regels gebonden op het gebied van de drank- & horecawet, zoals:

  • Vergunningsplicht
  • Openingstijden
  • Alcoholverstrekking aan jongeren
  • Mogelijke leeftijdscontrole
  • Schenktijden
  • Geen bijeenkomsten van persoonlijke aard
  • Geen sterke drank
  • Aanwezigheidsplicht
  • Bestuursreglement
  • Geluids- & lichthinder

Klik hier voor alle specifieke informatie rondom de drank- en horecawet in de gemeente Sittard-Geleen. 

De Gezonde Sportkantine: Een stap naar een gezondere levensstijl

Als sportliefhebbers weten we allemaal hoe belangrijk het is om actief te blijven en regelmatig te bewegen. Maar naast lichaamsbeweging is ook gezonde voeding essentieel voor een gezonde levensstijl. Helaas schiet het aanbod van voeding in veel sportkantines nog tekort als het gaat om gezonde keuzes. Gelukkig is er de opkomst van de ''Gezonde Sportkantine", een initiatief dat ervoor zorgt dat sporters en supporters kunnen genieten van verantwoorde maaltijden en snacks tijdens hun bezoek aan de kantine.

Een Gezonde Sportkantine is meer dan alleen maar salades en fruit aanbieden. Het gaat erom dat er een breed scala aan gezonde opties beschikbaar is, die net zo lekker zijn als de traditionele snacks die we gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan volkoren broodjes met mager beleg, groenteschotels, magere zuivelproducten en natuurlijk vers fruit. Door deze keuzes aan te bieden, wordt het voor sporters gemakkelijker om hun energiebalans op peil te houden en optimaal te presteren.

Eén van de voordelen van een Gezonde Sportkantine is dat het bijdraagt aan de bewustwording rondom voeding en gezondheid bij jongeren. Kinderen die regelmatig naar de sportvereniging gaan, worden geconfronteerd met alternatieve keuzes naast de gebruikelijke ongezonde snacks. Dit kan hen stimuleren om bewustere keuzes te maken en zo een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Het opzetten van een Gezonde Sportkantine vergt uiteraard wat inspanning, maar het is zeker de moeite waard. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

1. Samenwerking met lokale leveranciers: Werk samen met lokale producenten en boeren om verse en gezonde producten aan te kunnen bieden. Dit ondersteunt niet alleen de locale economie, maar verhoogt ook de kwaliteit van het voedsel dat wordt gereserveerd.

2. Duidelijke menukaart: Zorg voor een duidelijke zichtbare menukaart waarop alle gezonde opties worden vermeld. Maak gebruik van aantrekkelijke foto's en beschrijvingen om de keuzes nog aantrekkelijk te maken.

3. Educatie: Organiseer informatieve sessies of workshops over voeding en gezondheid voor sporters, ouders en vrijwilligers. Zo vergroot je de bewustwording en creëer je draagvlak voor het concept van een Gezonde Sportkantine.

4. Variatie: Zorg ervoor dat er voldoende variatie is in het aanbod van gezonde snacks en maaltijden. Probeer seizoensgebonden producten toe te voegen om het aanbod interessant te houden.

5. Promotie: Communiceer actief over het initiatief via diverse kanalen, zoals sociale media, nieuwsbrieven en posters in de sportvereniging zelf. Laat zien dat jouw sportkantine trots is op het aanbieden van gezonde opties.

Het stimuleren van een Gezonde Sportkantine heeft niet alleen voordelen voor de sporters, maar ook voor de sportvereniging zelf. Het kan helpen om nieuwe leden aan te trekken en de betrokkenheid van bestaande leden te vergroten. Daarnaast draagt het bij aan het imago van de vereniging als een plek waar gezondheid en welzijn centraal staan.

Dus laten we samen streven naar een gezondere toekomst en ervoor zorgen dat sportkantines niet alleen synoniem staan voor plezier en competitie, maar ook voor gezond eten. Een Gezonde Sportkantine is een stap in de goede richting naar een gezondere levensstijl voor ons allemaal.

Team:Fit
Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving, onder andere door het voedingsaanbod gezonder te maken. Daarnaast is er aandacht voor de thema's rookvrij en verantwoord alcoholgebruik binnen de sportomgeving.
Bij sportevenementen gaan zij voor een een gezonder voedingsaanbod en gezondere sportsponsoring. TeamFit werkt samen met o.a. verenigingen, gemeenten en sportbonden.

Ondersteuning
Indien u ondersteuning nodig heeft bij het introduceren van de gezonde sportkantine, kunt u contact opnemen met Ecsplore. Zij gaan samen met TeamFit aan de slag bij uw vereniging. 
De TeamFit coaches zijn gepassioneerde experts, die jullie begeleiden in het nemen van alle stappen. Ze komen langs voor een eerste kennismaking, begeleiden jullie in het proces en geven jullie de handvaten om met gezond voedingsaanbod, rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholbeleid aan de slag te gaan. Klik hier voor de contactgegevens.

 

 

 

 

 

 


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: