Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Lelystadse sportverenigingen zetten in op sociale veiligheid

Sportbedrijf Lelystad12 jun. 2024

Lelystadse sportverenigingen gaan de komende tijd aan de slag met sociale veiligheid binnen hun club. Dat is gebleken tijdens de Sport Meet-up in Sportcentrum De Koploper. Deze bijeenkomst werd dinsdagavond georganiseerd door Sportbedrijf Lelystad en de gemeente Lelystad. Er waren ruim 20 sportclubs aanwezig. Naast aandacht voor sociale veiligheid werden de clubs bijgepraat over de Sportvisie 2030 en het Sport- & Vitaliteitsakkoord. 

Sociale veiligheid aan de hand van de 4 v’s

De sportverenigingen kregen tijdens de Sport Meet-up van Erik Beuker (NOC*NSF) te horen hoe vier voorwaarden iedere sportclub optimaal zal helpen met het bieden van een sociaal veilige sportclub. De v’s staan voor:

·        Verenigingsbrede gedragscode;

·        Vertrouwenscontactpersoon op de club;

·        Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers (Regeling Gratis VOG);

·        Vakkundig geschoolde trainer-coaches.

Beuker onderstreepte hoe deze maatregelen bijdragen aan een veilige en respectvolle sportomgeving voor alle leden. Hij benadrukte tevens het belang ervan. “Jaarlijks komen er meer dan 1500 meldingen binnen bij Centrum Veilige Sport”, zette Beuker zijn pleidooi voor sociale veiligheid in de sport kracht bij. NOC*NSF biedt zowel fysiek als online mogelijkheden voor vrijwilligers om zich bij te scholen op dit gebied. Kosten hoeven er niet gemaakt te worden, want deze ondersteuning wordt vergoedt door de sportkoepel. Bijvoorbeeld de derde v in bovenstaande opsomming. Ben je als sportclub toegelaten tot de Regeling Gratis VOG, kun je namens de club gratis VOG’s aanvragen. En dat is mooi, want dan weet je voor een heel groot gedeelte wie je op de club hebt lopen. Alle clubs die voldoen aan de vier V's ontvangen een financiële bijdrage van €500,- die vrij te besteden is. Hier wordt binnenkort meer informatie over verstuurd door het Sportbedrijf. 

Sportvisie en Sport- & Vitaliteitsakkoord

Sociale veilige sport is een deelakkoord uit het Sport & Vitaliteitsakkoord en de gemeente gebuikt het thema ook in de doorontwikkeling van de Sportvisie 2030. Over die visie gaf wethouder Dennis Grimbergen tijdens de Sport Meet-up een update. De visie richt zich op het bevorderen van sport en beweging onder alle inwoners van Lelystad. "Sport verbindt en versterkt onze gemeenschap. Samen maken we van Lelystad een voorbeeldstad op het gebied van sport en vitaliteit", aldus de wethouder.

Onderdeel van deze visie is de samenwerking tussen de diverse sportverenigingen, verenigd in onder meer het Sport & Vitaliteitsakkoord. Projectcoördinator Elske Warners blikte terug op succesvolle initiatieven uit dit akkoord, maar gaf ook aan waar er nog kansen liggen. 

Toekomstige Sportaccommodaties

De verenigingen werden aan het eind van de avond uitgenodigd voor een bijeenkomst over de uitkomsten van een onderzoek naar de sportaccommodaties van de toekomst. Deze vindt maandag (17 juni) plaats in Sportcentrum De Koploper. Verenigingen krijgen de gelegenheid om de nieuwste ontwikkelingen en plannen te bespreken. 


Sportbedrijf Lelystad 12 jun. 2024

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: