Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Wat voor verzekeringen heb je als sportclub nodig?

Door Sportbedrijf Lelystad

Het welbekende spreekwoord ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ is alom bekend. Een verzekering voorkomt natuurlijk geen ongelukken, maar kan wel een hoop financieel en ander gedoe voorkomen als er een ongeluk heeft plaatsgevonden of op een andere manier schade is geleden. Daarom zijn er verzekeringen in allerlei soorten en maten. In deze blog wordt ingegaan op het belang van verzekeringen en wat voor verzekeringen echte aanraders zijn voor een sportclub.

Door: Sportbedrijf Lelystad, in samenwerking met mr. R.A. Brand van De Raadgevers Bedrijfsjuristen

Verzekering van gebouwen en andere kostbare zaken

Allereerst is het iedere sportvereniging aan te raden om een verzekering af te sluiten voor schade aan dure eigendommen, namelijk de gebouwen die jouw eigendom zijn en eventuele andere waardevolle zaken die kwetsbaar zijn. Een verzekering voor een gebouw is redelijk overzichtelijk: Ben je eigenaar van de gebouwen, dan is het raadzaam om een opstalverzekering af te sluiten. Ben je huurder, dan is een de opstalverzekering de verantwoordelijkheid van de eigenaar en kun jij eventueel een (zakelijke) inboedelverzekering afsluiten voor de inventaris. Een opstalverzekering is van harte aan te raden. Een verzekering voor de inventaris kan soms prijzig zijn, maar biedt wel wat meer zekerheid als er een keer iets vervelends gebeurt zoals schade door diefstal, storm of brand.

Aansprakelijkheidsverzekering

Naast de opstalverzekering is de aansprakelijkheidsverzekering de tweede absolute aanrader. Mensen kunnen op allerlei manieren schade oplopen door dingen of gebeurtenissen die voor rekening en risico van de vereniging komen. Denk hierbij aan schade door gebrekkig onderhoud aan materialen, stoelen of een tribune of aan iemand die uitglijdt over een gladde vloer - die net werd schoongemaakt - en lelijk ten val komt.

In de polisvoorwaarden van een aansprakelijkheidsverzekering zal staan onder welke voorwaarden jouw vereniging gedekt is voor schaden aan zaken en personen. Deze verzekering is aan te raden, omdat er onder meer met vrijwilligers gewerkt wordt. Iedereen doet natuurlijk zijn best, maar ieder mens kan zich weleens vergissen. Soms valt zo’n vergissing binnen het risico van de vereniging en is het dus de moeite en het geld waard om daarvoor verzekerd te zijn.

Overige verzekeringen

Onder sommige opstalverzekeringen kunnen sportvelden vallen, omdat deze zaken als onroerende zaken aangemerkt kunnen worden. Kijk altijd in de polisvoorwaarden of neem contact op met de verzekeraar om na te vragen wat er precies wel en niet gedekt wordt. Mede doordat er vaker extreem weer in Nederland is, kan het raadzaam zijn om sportvelden te verzekeren tegen schade. Maar denk ook aan noodzakelijke en/of dure zaken om de sportvelden heen, zoals verlichtingsmasten.

Daarnaast kan het fijn zijn om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Als er dan een juridisch conflict ontstaat met een clublid, een bestuurder, een leverancier, de gemeente of wat voor partij dan ook, is de vereniging verzekerd van goede en betaalbare juridische hulp. Hierbij is het belangrijk om in de polisvoorwaarden te checken op in wat voor gevallen en conflicten de rechtsbijstand gedekt wordt en vooral in welke niet.

Verder noemen we alleen bij naam nog de volgende verzekeringen: de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, bedrijfsschadeverzekering, de evenementenverzekering, de reisverzekering, de ongevallenverzekering en de vrijwilligersverzekering. Deze verzekeringen worden nader toegelicht op de website van NOC*NSF.

Algemene aandachtspunten

Het is altijd een goed idee om iemand met verstand van zaken verantwoordelijk te maken voor het bijhouden van de verzekeringen van de vereniging. Deze persoon dient in de gaten te houden tot wanneer alle verzekeringen lopen, wat de opzegtermijn van bepaalde verzekeringen en natuurlijk ook of afgesloten verzekeringen nog wel goede dekking bieden en/of de premie het nog wel waard is om te betalen. Misschien is er inmiddels een goedkoper of completer alternatief op de markt.

Wat ook een belangrijk punt is, is lidmaatschap van een sportbond. Sommige sportbonden kunnen je bepaalde kortingen op verzekeringen bieden of hebben een collectieve verzekering afgesloten waar je automatisch of optioneel gebruik van kunt maken. Het loont om even te informeren hoe dat bij jouw sportbond zit als jouw club lid is van een bond.

Waar moet je op letten bij de polisvoorwaarden van een verzekering?

Dan nog de aandachtspunten bij het doornemen van polisvoorwaarden:

  • De verzekerden. Zijn alle verenigingsleden en medewerkers (dus ook de vrijwilligers!) als verzekerden genoemd?
  • Het verzekerde bedrag. Zijn het eigen risico en/of de kosten van het juridisch verweer ook meeverzekerd? Het aan te raden minimumbedrag is € 1.000.000,-.
  • De verzekerde activiteiten. Zijn alle verenigingsactiviteiten (dus ook eventuele reizen en kampen, risicovollere activiteiten en activiteiten in het buitenland) gedekt?
  • De uitsluitingen. Kijk goed of zaken als diefstal, vermissing en opzet zijn inbegrepen bij deze verzekering en hoe dat bij andere verzekeraars zit. Niet alleen de prijs is belangrijk. De polisvoorwaarden zijn minstens net zo van belang.

Tot slot

Het kan lastig zijn om het wirwar van verzekeringen de juiste afweging te maken. Probeer een enthousiasteling met passie en kennis van zaken binnen de club of het netwerk van de club te vinden die hier op laagdrempelige manier over mee kan denken. Of klop anders aan bij de sportbond of een loket van de gemeente om om hulp te vragen als je er niet uitkomt.

En is er behoefte aan specifieke juridische expertise, schroom dan niet om contact op te nemen met mr. R.A. (Rémon) Brand van De Raadgevers Bedrijfsjuristen via rabrand@deraadgevers.nl.


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: