Nov '24 - Matchfixing bij voetbalwedstrijden
Inleiding
Voor voetbalfans is voetbal is meer dan een spel, het is een passie en het brengt honderden mensen elke week bij elkaar. Maar achter de schermen, in de schaduwen van de grote stadions en het spel, dreigt een donkere praktijk: matchfixing. KNVB reageert hier adequaat op: “De integriteit van onze competities is ons grootste goed. Wedstrijden moeten worden beslist op het voetbalveld, niet daarnaast”. De KNVB hanteert een zerotolerancebeleid. Maar wat gebeurt er als de uitkomst van een wedstrijd niet het resultaat is van pure strijd, talent of geluk, maar van manipulatie?
Vooral als jonge sporter is de consequentie van matchfixing niet altijd even duidelijk of kunnen de gevolgen voor de toekomst niet goed gerelativeerd worden. Soms is het verkrijgen van een geldbedrag, in ruil voor een balletje meer of minder in het doel, toch erg aantrekkelijk.
Wat is matchfixing?
Matchfixing is strafbaar gesteld onder “corruptie”. Matchfixing houdt in dat deelnemers betaald worden om vals te spelen, het moet gaan om een (financiële) gunst. Denk hierbij aan een voetbalspeler die gevraagd wordt om de wedstrijd te verliezen in ruil voor een flink geldbedrag of juist gelijk moet spelen. Daarnaast kan je ook denken aan een voetbalspeler die inzet op zijn eigen wedstrijd, om vervolgens de wedstrijdzelf te manipuleren. Vergeet ook niet dat het niet alleen over de spelers zelf hoeft te gaan, maar ook het manipuleren door scheidsrechters of coaches. Los van deze voorbeelden kan matchfixing nog verder uit de hand lopen. Spelers kunnen tegen hun zin in worden omgekocht of bedreigd worden om het spel te manipuleren. Naast dat matchfixing ‘corruptie’ is, is het ook een oplichting van de andere spelgokkers die wel eerlijk gokken.
De impact van matchfixing?
De gevolgen van matchfixing zijn groot. Allereerst tast het de integriteit van de sport aan. Voetbal wordt niet langer gewaardeerd om zijn eerlijkheid en onvoorspelbaarheid, maar wordt gezien als een spel waarbij de uitkomst al vaststaat voordat de rechter op het fluitje heeft geblazen. Dit ondermijnt het vertrouwen van fans, sponsoren en zelfs spelers zelf in de eerlijkheid van het spel. Daarnaast heeft matchfixing financiële gevolgen. Criminelen en andere kwaadwillende kunnen veel geld verdienen met het wedden op gemanipuleerde wedstrijden. De grote bedragen die in de gokindustrie omgaan, maken de verleiding voor betrokkenen des te groter. Spelers en andere betrokkenen kunnen zich laten omkopen en in een korte tijd grote winst behalen. Maar de keerzijde van de medaille is de beschadiging van hun eigen carrière en reputatie van de sport. Dit kan nog eens voor langdurige schade zorgen.
Straf
Ga nooit op een verzoek in om het spel te manipuleren in ruil voor geld, je pleegt hiermee een strafbaar feit. Dit kan gevolgen hebben voor jouw eigen toekomst en die van anderen. Naast dat je kan worden uitgesloten van je sportvereniging, een boete krijgt of geschorst wordt. Kan je ook strafrechtelijk worden vervolgd. De maximale straf (voor een meerderjarige) is: 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro.
Klokkenluiden
Matchfixing wordt in de praktijk heel serieus genomen. Het OM heeft laten weten dat klokkenluiden wel zin heeft en er voldoende aandacht aan het probleem moet worden besteed om matchfixing tegen te gaan. Matchfixing neemt alle plezier van het spel weg en moet daarom hard bestreden worden. 2 minderjarige die begin dit jaar zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing, zijn door de kinderrechter veroordeeld tot een werkstraf van 70 uur.
Wat te doen: MELDEN!
Maak altijd een melding als je zelf slachtoffer of dader bent van matchfixing. Je bent hiertoe verplicht op basis van het tuchtrecht. De melding kan je maken bij de politie, KNVB of de Kansspelautoriteit. Dit kan ook anoniem. Mocht je dit een te grote stap vinden, dan kan je altijd naar je coach, de spelersvakbond, een integriteitsfunctionaris of FIFA-beveiliging stappen om je zorgen te delen. Het is ook van belang dat je een melding maakt als je een vermoeden hebt dat iemand slachtoffer of dader is van matchfixing. Hiermee hopen we dat matchfixing snel kan worden aangepakt en het spel onaangetast blijft.
Tot slot
Matchfixing en de gevolgen hiervan moeten voor breed publiek kenbaar worden gemaakt. Daarom vragen wij u om goed om uw heen te blijven kijken. Mocht u een vermoeden hebben dat iemand zich schuldig maakt aan matchfixing, of ben jij een deelnemer die wordt gevraagd om het spel te manipuleren voor geld, meld dit dan zo snel mogelijk Twijfel of schaam je niet om een melding te maken, alleen door jullie hulp kunnen we matchfixing tegen gaan en de liefde voor sport behouden.
Mocht je nog vragen hebben over matchfixing, Rémon Brand van De Raadgevers Bedrijfsjuristen helpt u graag verder. Hij en zijn collega’s hebben veel kennis en ervaring op het gebied van het sportrecht, en denken graag met u mee. Schroom dus niet om contact met hem op te nemen via rabrand@deraadgevers.nl of 06 10 51 48 50
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: