Dec '24 - Bestuurdersaansprakelijkheid bij verenigingen
Inleiding
Als bestuurder van een vereniging kan je aansprakelijk worden gesteld voor het niet goed uitvoeren van bestuurstaken, ook wel: onbehoorlijke besturen. Je kunt dan als bestuurder met jouw privévermogen aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan de vereniging.
Door: Sportbedrijf Lelystad, in samenwerking met mr. R.A. Brand van De Raadgevers Bedrijfsjuristen
Bij verenigingen die zijn opgericht zonder een notariële akte zijn de bestuursleden elk hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat elk bestuurslid aansprakelijk kan worden gesteld voor het volledige bedrag aan schulden. Hoewel het risico van bestuurdersaansprakelijkheid niet altijd volledig te vermijden is, zijn er verschillende manieren om de aansprakelijkheid zo veel mogelijk te beperken. In deze blog worden 10 tips gegeven hoe je als bestuurder van de vereniging je zoveel mogelijk kan beschermen tegen de bestuurdersaansprakelijkheid.
Tip 1. Handel in overeenstemming met het belang van de vereniging, de wet, de statuten en eventuele aandeelhouderovereenkomst en vraag bij twijfel advies.
Tip 2. Ga geen verplichtingen aan die de vereniging niet zal kunnen nakomen.
Tip 3. Documenteer de feiten en omstandigheden op basis waarvan bestuurshandelingen worden verricht.
Tip 4. Zorg voor een zorgvuldige besluitvorming.
Tip 5. Doe tijdig een melding betalingsonmacht bij de Belastingdienst, (bedrijfs)pensioenfonds, UWV.
Tip 6. Vraag jaarlijks om decharge door de algemene ledenvergadering, en beding finale kwijting bij ontslag/aftreden.
Tip 7. Grijp actief in als bestuurstaken niet behoorlijk worden vervuld.
Tip 8. Zorg dat sprake is van een behoorlijke boekhouding (waarmee snel inzicht kan worden verkregen in de verplichtingen van de vennootschap op enig moment, maar ook andere elementen kunnen van belang zijn).
Tip 9. Maak jaarrekeningen tijdig op en publiceer deze tijdig, en zorg dat deze geen misleidende voorstelling van zaken geven.
Tip 10. Sluit een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af. Een dergelijke verzekering dekt in het algemeen ook proceskosten die moeten worden gemaakt voor het verweer tegen een bestuurdersaansprakelijkheidsclaim. Een vrijwaring of garantie door de vennootschap of een ander kan eveneens uitkomst bieden, maar biedt uiteraard geen zekerheid bij faillissement en kent soms ook andere nadelen.
Let op!
Het is helaas niet mogelijk is om een debiteurenverzekering af te sluiten voor het innen van contributie, aangezien je die alleen kunt afsluiten als je levert aan zakelijke klanten (B2B). De particuliere markt (B2C) valt hier dus niet onder. Daarnaast zijn leden die de contributie niet betalen geen zakelijke klanten
Tot slot
Voorkomen is beter dan genezen, bestuurdersaansprakelijkheid is een serieus risico dat niet volledig te vermijden is. Toch kunnen de juiste voorzorgsmaatregelen en zorgvuldig handelen de kans op persoonlijke aansprakelijkheid aanzienlijk verkleinen.
Neem deze tips ter harte en als je twijfelt schroom niet om contact op te nemen met Rémon Brand van De Raadgevers Bedrijfsjuristen. Rémon en zijn collega’s hebben veel kennis en ervaring op het gebied van het ondernemingsrecht en sportrecht, en denken graag met u mee. Neem contact met hem op via rabrand@deraadgevers.nl of 06 10 51 48 50.
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: