Personeel & vrijwilligers
Of het nu gaat om betaald personeel of vrijwilligers; een club kan niet bestaan zonder hun inzet. Belangrijk daarbij is dat verantwoordelijkheden en taken helder zijn en contracten en aansprakelijkheden correct geregeld zijn. Die zaken kunnen ingewikkeld zijn en dan komt bruikbare informatie en goede voorlichting goed van pas.
Soms is het van groot belang duidelijk onderscheid te maken tussen betaald personeel en vrijwilligers. Wanneer sprake is van betaald personeel, gelden zowel voor de Belastingdienst als voor de wet heel andere regels, dan wanneer iemand de taken uitvoert als vrijwilliger. Verder hanteert de sportclub naar al zijn mensen de richtlijnen van zogenoemd ‘goed werkgeverschap’.
Organisaties als Werkgevers in de Sport (WOS) en Netwerk in de Sport kunnen bijstaan met raad en daad en er is op hun platformen ook veel informatie beschikbaar. Zorg met de juiste kennis dat de zaken voor de mensen op jouw club goed geregeld zijn. Vragen hierover kunnen ook via ons gesteld worden aan onze juridische adviespartner: de Raadgevers.
Vrijwilligersverzekering van de gemeente Lelystad
De gemeente Lelystad heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten voor alle Voor vrijwilligers, mantelzorgers, maatschappelijk stagiairs en mensen die in het kader van ‘gemeentelijke tegenprestatie’ vrijwilligerswerk doen. Hier ziet kunt u de polisvoorwaarden terugvinden: Vrijwilligersverzekering Gemeente Lelystad.
Ondersteuning Sportbedrijf Lelystad
Sportbedrijf Lelystad ondersteunt sportverenigingen in de gemeente Lelystad bij de werving van vrijwilligers. Bij diverse verengingen, zoals AV Spirit Lelystad en ITL zijn succesvolle acties gehouden met als resultaat vele nieuwe actieve vrijwilligers bij de sportclubs.
Vaak worden er ook seminars & cursussen aangeboden door partners in de sport zoals;
- De Rabobank die een cursus vrijwilligersmanagement aanbiedt
- Sportservice Flevoland die expertmeetings organiseert over ledenwerving & behoud, vrijwilligers management e.d.
Vrijwilligers via Challenge Up (Welzijn Lelystad)
In Lelystad is Welzijn Lelystad er voor alle organisaties en hun vrijwilligers. Zij zijn er voor informatie en advies, hulp bij het zoeken van passend vrijwilligerswerk of ondersteuning bij het werken met vrijwilligers. Welzijn Lelystad en in het bijzonder de projectorganisatie van Challenge Up is gespecialiseerd in de wereld van vrijwilligers. Daarnaast biedt de gemeente Lelystad ook subsidies aan. Verenigingen kunnen die direct aanvragen voor het opzetten van een vrijwilligersbeleid en werving / behoud van vrijwilligers.
Bij Challenge Up zet elke vrijwilliger zich in voor een ander en dit is niet zomaar. Wanneer iemand met ons meedoet, kijken we naar wat diegene écht tof vindt, wat de persoon zou willen leren en leer hierdoor leren mensen elkaar kennen. Hoe mooi is het om door deelname aan Challenge Up iemand anders te kunnen helpen?
Er zijn veel manieren om iets te doen voor een ander. Hieronder een paar voorbeelden:
- Een high tea organiseren voor ouderen.
- Sporten met mensen met een beperking en uiteindelijk leren zelf sportles aan hen te geven.
- Met andere jongeren een toffe invulling bedenken voor een event van de gemeente.
- Een campagne op de sociale media bedenken voor een goed doel.
- Kinderen die weinig te besteden hebben een geweldige dag bezorgen.
Als iemand een eigen idee waarmee je iets doet voor een ander checken we samen hoe we dit uit kunnen voeren!
Een indruk krijgen over wat Challenge Up doet? Bekijk dan vooral even hun pagina's op Facebook en op Instagram.
Inwoners van Lelystad en tussen de 14 en 27 jaar oud, wonend of studerend in Lelystad, dan is Challenge Up echt iets voor jou. Net buiten deze leeftijdsgrens of een andere band met Lelystad is geen probleem, want dan wordt er toch gekeken hoe er samen mee gedaan kan worden aan een project of activiteit.
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord
Heeft u een vraag?
Neem contact op met Sportbedrijf Lelystad via de verenigingsondersteuner Sander Enkelaar.