Topscheidsrechter Danny Makkelie Dordtse ambassadeur voor sociaal veilige sport
In Dordrecht moet je vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. De gemeente Dordrecht zet zich hiervoor in en krijgt daarbij hulp van topscheidsrechter Danny Makkelie. Hij wordt de Dordtse ambassadeur voor ‘Sportlief’.
Makkelie kreeg vrijdagavond 17 mei tijdens een bijeenkomst met de sportaanbieders over sociaal veilige sport een aanvoerdersband overhandigd van sportwethouder Marc Merx. ‘De beste scheidsrechter van de eredivisie’ gaf een presentatie waarin hij onderstreepte hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor sociaal veilige sport.
“Ik ben opgegroeid in Dordrecht. Ik heb jarenlang gesport in Dordrecht en heb daardoor een grote betrokkenheid bij de sportclubs”, vertelt Makkelie.“Ik vind het heel erg belangrijk dat iedereen plezier kan beleven aan het spel. Dat vind ik belangrijk als scheidsrechter, waarbij ik sportiviteit en respect nastreef. ‘Sportlief’ is een mooi initiatief van de gemeente, daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Het is belangrijk voor de jeugd, vrijwilligers en voor iedereen die actief is binnen een sportclub dat er een veilig en gezellig klimaat is en dat iedereen zich welkom voelt.”
Veiligheid draagt bij aan sportplezier
Goede trainers en een prettige omgeving. Je veilig voelen en weten bij wie je terecht kunt als er iets vervelends gebeurt. Je durven uitspreken. Dat is belangrijk om plezier te hebben met sporten.
De laatste jaren is gebleken dat dit geen vanzelfsprekendheid is. "En dat moet het wel zijn," vindt wethouder Merx. "Ik ben heel blij dat Danny Makkelie zich hier samen met ons hard voor wil maken. Grensoverschrijdend gedrag, zoals intimidatie of het uitsluiten/pesten van sporters op basis van afkomst, geslacht, geloof, seksuele geaardheid of innerlijke en uiterlijke eigenschappen, heeft een grote impact op het leven van de slachtoffers. Daarnaast maakt het sporten ook minder aantrekkelijk."
Vier basiseisen
Omdat onveilige sportsituaties op iedere club kunnen voorkomen, wil de gemeente Dordrecht dat sportaanbieders gaan voldoen aan vier basiseisen:
- Verklaring omtrent het gedrag voor alle trainers en begeleiders (Hier is de Regeling Gratis VOG voor)
- Een gedragscode (opstellen en communiceren)
- Een vertrouwenscontactpersoon op de club
- Gekwalificeerde trainers en begeleiders
De gemeente gaat alle Dordtse sportaanbieders ondersteunen om te voldoen aan deze basiseisen. Vanaf 1 januari 2025 zal de gemeente alleen nog samenwerken met sportaanbieders die hieraan voldoen. Ook voor toekomstige subsidies zal dit een voorwaarde worden.
Meer weten? Bekijk deze pagina met alle informatie: Sociaal Veilige Sport
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: