Sociaal veilige sport (Basiseisen)
Veilige sport voor iedereen begint met een goede basis. Wij werken met vier basiseisen sociale veiligheid;
- Regeling VOG;
- Gedragscode sport;
- Vertrouwenscontactpersoon;
- Aandacht voor vakbekwame trainers
Door als sportclub te voldoen aan de eerste drie basiseisen, heb je een goed fundament om sociale veiligheid te waarborgen. De vierde basiseis is na signalen van clubs besloten niet meer als eis te zien, maar als advies.
Basiseisen (sociaal veilige sport)
Sportclubs gaan zelf aan de slag met de basiseisen. Hieronder staan de basiseisen uitgelegd, met daarbij de beschikbare informatie en ondersteuningsmogelijkheden. Wij ondersteunen sportclubs, voor zover nodig, zo goed mogelijk. Vanaf 1 januari 2025 werkt de gemeente alleen nog samen met sportclubs die voldoen aan de basiseisen en deze geregistreerd hebben in Clubbase. Ook voor subsidie aanvragen is dit een voorwaarde.
1. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
De sportaanbieder stelt een VOG verplicht voor alle trainers en begeleiders die werken met jeugd of kwetsbare doelgroepen. Het aanvragen van een VOG is voor vrijwilligers gratis wanneer men met jeugd en kwetsbare groepen werkt.
2. Vertrouwenscontactpersoon
De sportaanbieder zorgt dat er een vertrouwenscontactpersoon is aangesteld op de sportclub en dat deze bekend is bij al de leden, in ieder geval door een vermelding op de website van de sportaanbieder. Wij zorgen voor opleidingen voor de vertrouwenscontactpersonen.
3. Verenigingsbrede gedragscode
De sportaanbieder laat de trainers en begeleiders de gedragscode van NOC*NSF of de eigen gedragscode van de sportaanbieder onderschrijven. De sportaanbieder kan dit document laten ondertekenen door de trainers en begeleiders.
4. Vakbekwame trainers/coaches
Na signalen van sportaanbieders zien we deze vierde basiseis niet meer als eis, maar als advies. De sportaanbieder zorgt voor aandacht voor bekwame trainers. Dit kan zijn een e-learning (Een Beetje Opvoeder) voor alle trainers/coaches, een opleiding vanuit de bond of andere gerelateerde workshops/cursussen voor trainers. Het is de bedoeling dat de sportaanbieder hier zelf mee aan de slag gaat.
Goed om te weten:
- Niet alle sportaanbieders kunnen aan alle vier de basiseisen voldoen. Als je bijvoorbeeld geen jeugdprogramma hebt, kan het zijn dat het regelen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) niet nodig is;
- Een gedragscode is alleen vereist voor groepen waarmee de club samenwerkt;
- Via Clubbeheer is het mogelijk om de basiseisen te uploaden: Inloggen op clubbase - aan de linkerkant naar Basiseisen - Gegevens invullen, zie ook link hieronder;
- De e-learning cursus kan ook vervangen worden door een ander soort cursus op het gebied van pedagogische ontwikkeling.
Voor vragen of ondersteuning over Sociaal Veilige Sport kun je terecht bij de Sportregisseur uit jouw gebied of bij Jeroen, coördinator Sociaal Veilige Sport (Jeroen Put).
De basiseisen zijn verplicht voor sportaanbieders die één of meerdere samenwerkingsrelatie(s) met de gemeente Dordrecht heeft:
- Zwembadhuur
- Subsidie Sportaccommodaties
- Subsidie kleedlokalen
- Subsidie Professional
- Bijdrage Verenigingshallen
- Beleidsnota garantstellingen en leningen
- Bijdrage topsportevenementen
- Topsportprestatieprijs
- Bijdrage Energiek Dordt/ Sponsoring FC Dordrecht
- Verhuur door sportaccommodaties (velden, hallen, zalen)
- Sportstimuleringsactiviteiten Dordt Sportcoaches, zoals
- Schoolsport
- Sportpromotieactiviteiten
Binnen dit thema
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord

Heb je vragen over jouw sportclub?
Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied:
Maartje Vissers - Oost
Lia Paasse - West
Tim Verbaas - Centrum
Heb je vragen over de website? Neem contact op met de helpdesk: