In een interview in het BD door Robèrt van Lith gaat Barclay in op de vraag of sportclubs veranderen door de coronacrisis. “Als ze slim zijn wel, want waarom is Netflix bijvoorbeeld zo populair?”
Nee, Robert Barclay (41) kan geen enkele sportvereniging noemen die op omvallen staat vanwege de coronacrisis. Niet in de gemeente Den Bosch, waar hij consulent sport & bewegen is. En niet in zijn eigen gemeente Meierijstad, waar de inwoner van Sint-Oedenrode bestuurslid is van de Sportraad Meierijstad. “Er was zeker een tijd met behoorlijk wat zorgen. Ook in Den Bosch. Maar toen de landelijke steunpakketten kwamen, werden de bestuursleden gerustgesteld. Dat gaf in ieder geval financiële rust.”
Wat mag wel en wat niet?
Als sportverenigingsondersteuner zag Barclay heel wat vragen van sportbestuurders op zich afkomen. Den Bosch telt zo’n driehonderd sportclubs, waarvan ruim honderd clubs geregeld een beroep doen op de ondersteuners. “In het begin van de coronapandemie waren het vooral heel praktische vragen. Wat mag wel en wat mag niet? Toen het langer ging duren, kwamen de zorgen. Blijven onze leden de club wel trouw? En onze sponsors en vrijwilligers? En hoe zit het met de barinkomsten die uitblijven? Veel sportclubs moesten immers op slot.” De zorgen lijken voor een groot deel verdwenen. Wel zit er volgens Barclay spanning op het nieuwe seizoen: “Want kunnen de clubs straks een regulier seizoen draaien? Of zitten er toch weer veel beperkingen op?”
Volgens Barclay dwong corona de clubs om creatiever te zijn. “Corona zette veel sportclubs aan tot nadenken over hun toekomst. Je zag in de coronatijd dat veel meer mensen gingen sporten en bewegen, gezondheid telt. Maar mensen willen kunnen sporten wanneer zij zin en tijd hebben. Waarom is Netflix zo populair? Omdat mensen flexibel willen zijn, ze willen kijken wanneer het hen uitkomt. Dat geldt ook voor sporten.”
Denk in kansen
“Als sportclubs slim zijn, spelen ze daarop in. Bijvoorbeeld door mensen veel meer aanbod te geven. In Den Bosch zie je al goede voorbeelden, zoals de voetbalclubs OJC Rosmalen en Emplina. Die stellen hun sportpark doordeweeks overdag beschikbaar voor bijvoorbeeld scholen, ouderen of kinderopvang. Denk ook aan kansen op het gebied van technologie, zoals apps die taken aan vrijwilligers kunnen koppelen. Of nieuwe sponsormodellen, zoals Scoor voor je Club. Den Bosch weet dat investeren in sport loont, dat geldt ook voor Meierijstad. Sport heeft een grote maatschappelijke waarde. Denk alleen al aan de aanpak van eenzaamheid.”
Zie ook deze video.
Dit artikel verscheen eerder in het Brabants Dagblad.