Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Geen toeschouwers, maar livestream bij volleybalwedstrijden

NOC*NSF12 apr. 2021

De maatregelen tegen het coronavirus zorgen ervoor dat sportclubs alternatieve manieren moeten zoeken om de binding met hun leden te behouden. Volleybalvereniging Vocasa uit Nijmegen bedacht een oplossing: er staan drie camera’s opgesteld in de sporthal, zodat het thuiszittende publiek via een livestream alsnog mee kan kijken naar de Eredivisiewedstrijden van de ploeg. Inclusief het bevlogen commentaar van bestuurslid Stephan Haukes.

Via volleybalbond Nevobo en videoproductiebedrijf ­Eyecons kreeg Vocasa de beschikking over de drie camera’s in de Vocasahal. Op de site van de bond en de club is een livestream te volgen, met live commentaar. Haukes en vrijwilliger Pieter Van Luijk kregen samen met vrijwilligers van andere clubs een webinar van NOS Sport-commentator Maarten Tip en werden voor de leeuwen gegooid.

Niet objectief

"Hij gaf als tip dat voorbereiden belangrijk is”, zegt Haukes voor het duel. "Het zou leuk zijn als je iets kan vertellen over de tegenstander. Volgens Tip hoeft het commentaar niet objectief te zijn, maar moet het wel professioneel overkomen.”

Objectief zijn is dan ook lastig wanneer je als clubman het eerste team van commentaar voorziet. Na een uit handen gegeven voorsprong zit Haukes met een rood aangelopen gezicht achter zijn tafeltje. Hij heeft dan net ruim twee uur aan elkaar gepraat, samen met Van Luijk. “Ongelofelijk hoe ze dit nog weg hebben gegeven”, foetert Haukes. ”Tegen zo’n matige ploeg. Dat hebben we de kijkers ook laten weten, want we zeggen gewoon wat we ervan vinden op zo’n moment.”

Knippen en plakken

Frank Meeuwsen is bij Vocasa de drijvende kracht achter de stream en knipt en plakt na afloop een samenvatting van een kwartier in elkaar. Deze verschijnt vervolgens op YouTube. De communicatievrijwilliger is blij met de mogelijkheden. “Ik probeer de samenvatting de volgende ochtend online te hebben. Ik kan gebruikmaken van alle drie de camera’s, dus dat is even een uitzoekwerkje. Tijdens de wedstrijd hou ik de stream in de gaten. Soms hapert de internetverbinding, of is er iets met het geluid van de commentatoren.” Toch nemen Nevobo en Eye­cons een groot deel van het werk uit handen. De camera’s zijn op afstand aan en uit te zetten, dus Meeuwsen hoeft niet te regisseren. “De beelden hebben nog niet de kwaliteit van Studio Sport, maar alles is uitstekend te volgen.” 

Toegevoegde waarde

En dat blijkt, want de stream is een doorslaand succes. Per wedstrijd kijken er zeshonderd tot duizend mensen langer dan twintig minuten naar wedstrijden van Vocasa; meer dan er normaal gesproken op de krappe tribune van de hal in Nijmegen zouden zitten. Ook Vocasa-aanvoerder Duco Krook merkt dat de stream leeft. “Ik krijg regelmatig opmerkingen van mensen die hebben gekeken, maar in de wedstrijd hou ik er geen rekening mee dat er duizend mensen kijken. Het is toch anders dan dat er publiek in de zaal zit. Dat heeft veel meer invloed. Supporters leven mee op de cruciale momenten. Wel is het fijn om beelden terug te kunnen kijken, ook vanuit verschillende hoeken.”

Ook als er straks publiek bij de wedstrijden aanwezig is, zou Vocasa graag beschikken over de livestream. De camera’s zijn in bruikleen van de bond. Vocasa-voorzitter Merlijne Boeracker, die voor de livestream de score bijhoudt op een tablet: “Het is niet aan ons om die beslissing te nemen, maar ik denk dat het ook toegevoegde waarde heeft als er straks weer publiek zit.”


NOC*NSF 12 apr. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: