Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Zoom-zwemmen in Nijmegen: uniek en succesvol

NOC*NSF15 feb. 2021

Borstcrawl op de keukenvloer, duiken in een afwasbak en watertrappelen vanaf de bank: in Nijmegen krijgen kinderen thuis hun zwemles. Het is een volgend voorbeeld in de lange rij van originele initiatieven die sportclubs bedachten om hun leden tóch te kunnen laten bewegen, maar deze is wel héél bijzonder. Want een online zwemles, dat klinkt toch haast onmogelijk?

De vijfjarige Thomas is best gewend aan het digitale leven, aangezien de coronacrisis ervoor zorgt dat hij thuis en achter zijn laptop onderwezen wordt. Maar dat hij afgelopen zaterdag via de webcam ook schoolslag en borstcrawl kon leren, had hij niet meteen verwacht. “We moesten een stoeltje en een bak water klaarzetten”, zegt zijn moeder. “En dan afwachten maar.”

Bubbelen en duiken

Zwemleraar Patrick Pabst-van ’t Slot neemt zijn online zwemles serieus. Hij draagt zijn badslippers en zijn polo van zwemschool Henricus, de oudste zwemschool van Nijmegen, wanneer hij de les geeft. Voor hem staat een iPad, waarop hij ziet hoe Thomas en zes andere kinderen luisteren naar zijn zweminstructies. “We gaan eerst belletjes blazen. Een, twee, drie...” De instructeur duwt zijn mond in een met water gevulde afwasteil en begint te bubbelen. Thuis volgen Thomas en de anderen zijn voorbeeld. Volgens Pabst-van 't Slot lachen collega’s uit de zwemwereld hem uit om het online plan. En eerlijk is eerlijk: wie meekijkt met het Nijmeegse Zoom-zwemmen denkt even in een Jiskefet-parodie te zijn beland. “Met je armen maak je een puntmuts. Dan ga je naar voren. En dán kun je duiken...” Voor de leraar op het scherm tuimelen leerlingen een voor een voorover op de zitting van hun bank. Sommigen hebben voor de gelegenheid zwembroek of bikini aan.

Hoofd boven water houden

Het Zoom-zwemmen is een noodgedwongen corona-oplossing, want sinds half december zitten de baden voor de derde keer binnen een jaar dicht. Een financiële strop voor Henricus-eigenaar Peer Pulles, die zijn Nijmeegse zwemschool begin maart overnam en als starter op weinig overheidssteun kan rekenen. Inkomsten zijn er niet, terwijl de vaste lasten lopen wel doorlopen. “Om het hoofd boven water te houden, incasseer ik nu toch weer lesgeld van ouders. De online lessen zijn er om iets terug te doen. Het is hilarisch om te zien, maar de kinderen en ouders zijn ook heel enthousiast. Er deden aan de eerste lessen meteen zo’n honderd leerlingen mee. En ze leren écht wat: heel fijn.” 

Pulles verwacht dat instructeur Patrick de komende keren nog meer dan honderd droogzwemmers kan begroeten. “De oefeningen slaan aan. Kinderen kunnen thuis in een veilige omgeving technieken leren waar ze straks in het water mee verder kunnen. Ik denk dat we hier na corona mee doorgaan.”

Privacy waarborgen

De Nijmeegse online zwemles is uniek. De Nationale Raad Zwemveiligheid zegt ‘geen tien andere plekken in ons land te kennen’ waar zoiets ook gebeurt. Dat maakt zwemschool Henricus meteen ook pionier op het gebied van privacy. Hoe voorkom je dat beelden van leerlingen - sommigen enkel gekleed in bikini – op het internet komen te staan?

“Ouders krijgen iedere week nieuwe inlogcodes en we blokkeren gebruikers van buiten Europa”, aldus Pulles. “Volgens ons is het veilig”. Daarnaast kunnen ouders ook zelf het zekere voor het onzekere nemen, stelt Imke Ebben, de moeder van Thomas. Hij doet volledig aangekleed mee aan de lessen. “Ik zou mijn kinderen nooit alleen in zwembroek achter de camera zetten.”


NOC*NSF 15 feb. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: