Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Wordt buiten sporten de trend?

NOC*NSF06 jan. 2021

Langzaamaan stevenen we af op een volledig jaar waarin het coronavirus ons land in een greep hield. Van strenge, voor ons nog onbekende maatregelen, naar versoepelingen en weer terug naar strengere maatregelen. De sportwereld probeerde zo goed en kwaad als het ging te zoeken naar mogelijkheden om iedereen tóch in beweging te houden. Vaak lag de oplossing in de buitenlucht, waar méér was toegestaan dan in een sporthal- of zaal. Maar is buitensporten sowieso niet iets voor de toekomst?

Na twee maanden met strenge maatregelen tegen het coronavirus, werden in mei vorig jaar voorlopige versoepelingen afgekondigd. Toch koos Sebastian Bloem er toen al voor om zijn bootcamplessen voornamelijk buiten te blijven geven, naast de personal training die hij met zijn fitnessonderneming verzorgde. Inmiddels heeft hij zijn zaalhuur opgezegd en richt hij zich volledig op buiten sporten, ondanks de geldende beperkingen. “We moeten goed kijken wat wel en niet mag.”

Mogelijkheden

De persconferenties waarin nieuwe maatregelen werden afgekondigd, waren telkens even slikken voor Bloem. Op een gegeven moment werden groepslessen verboden en dat leek een probleem te zijn. "Er was in de eerste instantie nog veel onduidelijk en ik moest goed bekijken wat het voor ons zou inhouden. Dat is nog steeds spannend, maar ik zie echt wel mogelijkheden.”

Toen bekend werd gemaakt dat sporten in de buitenlucht was toegestaan voor maximaal vier personen, maar dat meerdere groepen met inachtneming van de anderhalve meter afstand wél tegelijkertijd mochten sporten, startte Bloem met een sportprogramma voor individuele sporters in de buitenlucht. De sporters trainden individueel van elkaar, verspreid door het Friese Streekbos. Bloem en zijn collega-trainers konden zo evengoed begeleiding geven bij de oefeningen, zodat deze op de juiste manier werden uitgevoerd.

Teveel binnen zitten

Deze methode hanteerde Bloem tot de meest recente toespraak van Mark Rutte, waarin vanuit het torentje een zwaardere lockdown werd aangekondigd. In groepen buiten sporten, dat mag voorlopig niet. Toch keek Bloem gedurende de hele crisis vooral naar een oplossing in plaats van naar de problemen. "Als er een ding is wat corona teweeg heeft gebracht, is het dat we met zijn allen teveel binnen zitten. Toen ik mijn huur van de sportzaal voor een jaar moest verlengen dacht ik: het is een onzekere periode, dus vastleggen is misschien niet handig."

Het was weliswaar een lastige beslissing, maar hij staat er inmiddels volledig achter. "Sporten tussen vier muren moet je met het virus niet willen. De wind van het leven waait ons naar buiten en dus gaan we daar sporten. In deze tijd is het belangrijk gezond te blijven en sport en buitenlucht zijn daar heel relevant voor. Ik hoop dat we zo kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem en het virus te lijf kunnen gaan”, besluit hij.


NOC*NSF 06 jan. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: