Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Bezoekersregistratie bij ZCFC via QR-code

NOC*NSF26 aug. 2020

Niet alleen horecagelegenheden, maar ook sportverenigingen hebben door de uitbraak van het coronavirus te maken met een registratieplicht voor bezoekers van de kantine of het clubgebouw. Om dat soepel te laten verlopen, heeft ZCFC uit Zaandam het gebruik van een QR-code ingevoerd. Bezoekers kunnen deze code scannen aan de deur.

Om verdere uitbreiding van het coronavirus te voorkomen, wordt bezoekers gevraagd om naam, telefoonnummer en e-mailadres achter te laten voor een eventueel contactonderzoek van de GGD. Waar veel horecazaken werken met het standaardformulier van Koninklijke Horeca Nederland, zocht ZCFC een alternatief. “De coronamaatregelen zorgen voor veel druk op verenigingen en hun vrijwilligers”, zegt Martijn Jonker, voorzitter van de 600 leden tellende voetbalvereniging. “Sommige clubs laten daarom geen toeschouwers toe. Voor ons was dat geen optie. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om mensen die de contactgegevens van bezoekers noteren bij de ingang neer  te zetten, maar dan vraag je veel van je vrijwilligers. We zijn daarom op zoek gegaan naar een alternatief. Daarbij hebben we de mazzel dat een van onze vrijwilligers, Michel Post, handig is in de informatietechnologie. Hij kwam op het idee voor de QR-code. Dat hebben we vervolgens verder uitgewerkt.”

Geen lange rijen

Middels een QR-generator is een unieke code ontwikkeld, welke gekoppeld is aan de website van ZCFC. De werkwijze van de QR-code is eenvoudig: bezoekers van het sportpark die gebruik willen maken van de kantine of het terras scannen met hun mobiele telefoon de QR-code, waarna ze worden doorgelinkt naar de website van ZCFC. Daar kunnen de bezoekers hun naam, telefoonnummer en e-mailadres achterlaten. Dat geldt overigens niet voor spelers en begeleiders die op het wedstrijdformulier staan of aangemeld zijn voor een training. Hun gegevens worden automatisch geregistreerd via de Voetbal.nl-app.

Met het gebruik van de QR-code worden lange rijen voor de ingang van de kantine voorkomen. “Met alleen het standaardformulier van Koninklijke Horeca Nederland voorzagen we een logistiek drama”, legt Jonker uit. “Nu kunnen bezoekers de QR-code scannen, waarna ze naar hun tafeltje lopen. Daar kunnen ze de verdere gegevens invullen. Het is laagdrempelig. Tegelijkertijd is het ook nog eens AVG-proof. Na veertien dagen worden de gegevens automatisch gewist.”

Succesvolle test

De werkwijze van de QR-code werd onlangs getest tijdens een oefenwedstrijd en leverde geen problemen op. “Veel mensen hebben via de QR-code hun gegevens achtergelaten”, aldus Jonker. “We proberen mensen ook zoveel mogelijk te mobiliseren om dit te doen, zodat het werk van de GGD makkelijker wordt, mocht er een contactonderzoek nodig zijn. Bij de test zagen we dat jong en oud het online formulier invulde. Overigens hebben we bij de ingang ook de standaardformulieren van Koninklijke Horeca Nederland liggen. Zodat ook bezoekers zonder smartphone hun gegevens kunnen achterlaten.”

ZCFC heeft het idee voor de QR-code inmiddels met andere verenigingen in de Zaanstreek gedeeld. Jonker weet dat verschillende clubs er mee aan de slag zijn gegaan. Hij kan andere verenigingen ook van harte aanbevelen om de registratie op deze manier te regelen. “Het belangrijkste aan de QR-code zijn de laagdrempeligheid en de vriendelijkheid. Op een eenvoudige wijze kunnen mensen toch toegang krijgen tot het complex. Dat werkt in onze ogen een stuk beter dan stringent met formulieren bij de ingang te gaan staan. Bovendien kunnen we onze vrijwilligers nu op een andere manier inzetten, waardoor we gastheer kunnen blijven spelen en niet in de rol van handhaver hoeven te kruipen.”

Ontdekkingstocht

Ook bij FC Horst uit Ermelo hebben ze het gemak van een QR-code voor bezoekersregistratie ontdekt. Martijn de Winter vertelt dat het een ontdekkingstocht is geweest. “Zaterdag 15 augustus waren er drie wedstrijden op het sportpark van FC Horst. We hebben deze dag gebruikt om te experimenteren hoe we onze leden en gasten toegang zouden verlenen tot de kantine. Een ieder moest een kort formulier invullen. Op zich ging dit redelijk maar er was weinig doorstroom. Als ik vooruitkijk naar de komende weken met meer dan twintig wedstrijden op een dag bij FC Horst, dacht ik: dit gaat hem niet worden. Het is te veel werk en veel belasting voor de bezoekers.”

"Na wat speuren op internet en in de community van de KNVB 'Eén tweetje' kwam ik op de pagina gastregistratie van horeca.com. Een gratis ruimte waar bezoekers zich door middel van een QR-code kunnen registeren. Als bestuurder kan ik inzien wie er is geregistreerd en dit zo nodig overleggen met de GGD. Het is makkelijk, gratis en avg-proof, zoals horeca.com het beschrijft. We gaan er zaterdag mee aan de gang met de onderstaande bijlage."

Het formulier van FC Horst met QR-code


NOC*NSF 26 aug. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: