Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Hoe de sportwereld de coronatijd doorkwam

NOC*NSF07 mei 2020

Sinds medio maart kon er in Nederland niet meer 'gewoon' gesport worden bij alle clubs en sportaanbieders. Hoe bonden en clubs daarmee omgingen, daarvan maakte NOC*NSF een reeks artikelen, die ze 'Sportwereld tegen corona' noemden. Tal van prachtige initiatieven passeerden daar de revue.

Het doel van de serie was te laten zien hoe sterk het verenigingsleven in ons land is en hoe belangrijk het is dat we met z'n allen daaraan blijven bouwen. Hieronder een overzicht van de artikelen die in de reeks tot nu toe verschenen zijn:

 • Van basketbal naar boodschappenservice: Club van het Jaar-winnaar Triple Threat uit Haarlem startte meteen met een actie om voor mensen die dat zelf niet meer konden de boodschappen te doen. "Juist nu moeten we laten zien dat we voor elkaar klaar staan."
 • Eendracht'30 daagt de jeugd uit via Instagram:  Tal van challenges werden héél snel opgezet en steeds professioneler werd de jeugd uitgedaagd om te blijven sporten en bewegen. Voetbalvereniging Eendracht'30 uit Mook had een prachtige 15-daagse challenge bedacht.
 • Brabant blijft bewegen dankzij SSNB: Voor alle leeftijden wilde ook Sportservice Noord-Brabant het beweegaanbod voortzetten. Hun buurtsportcoaches, die in de tuin van verzorgingstehuis De Willaert in Zundert een beweegles voor de ouderen verzorgden, maakten de - nu extra eenzame - ouderen héél blij.
 • AMHC is er juist nu voor iedereen: De Apeldoornse Mixed Hockey Club heeft op allerlei manieren laten zien dat ze willen helpen. Zo waren ze de eerste club, die de 'stickshake' invoerde in plaats van handen geven. Maar er waren meer mooie initiatieven binnen de club.
 • G-sporters kunnen blijven bewegen dankzij de 'Scoor je PR'-app: Special Olympics ontwikkelde de nieuwe app 'Scoor je PR', waarmee trainers en coaches van G-sporters deze kunnen helpen om te blijven bewegen. Zo worden ze gestimuleerd om thuis aan hun kracht, balans en uithoudingsvermogen te werken.
 • 34 tuinen voorzien van korfbalmateriaal dankzij korfbalvereniging MIA: ckv MIA uit Amersfoort wilde dat hun leden hun geliefde sport toch nog een beetje konden blijven beoefenen en leenden korfbalpalen, korven en ballen uit aan families, waar dan in de eigen tuin mee gespeeld kon worden.
 • Fit blijven in Nieuwegein? De gemeente helpt!: SportID Nieuwegein wil voor alle inwoners aangepast sportaanbod bieden, samen met clubs, fitnesscentra en sportscholen. Alle initiatieven worden overzichtelijk gepresenteerd. "We weten dat het niet hetzelfde is als het samen met je maatjes het plezier aan je sport beleven, maar we hopen op deze manier toch ons steentje bij te dragen!"
 • Fijn Pasen namens DSC'68 Doetinchem: Niet alleen leden missen hun club, ook de club mist haar leden! Daarom stuurde DSC'68 uit Doetinchem aan al haar leden een kaartje en een zakje paaseitjes vlak voor Pasen om hen fijne Paasdagen te wensen en te vertellen hoe graag ze hen weer willen ontvangen.
 • Amsterdam Pirates houdt hoofd boven water met verkoop kantinetegoed: Voor de honkbalverenigingen kwam de coronacrisis op een héél slecht moment: op 1 april zou het seizoen weer beginnen en zou de kas weer gespekt worden door kantine-inkomsten. De Amsterdam Pirates losten hun liquiditeitsprobleem op met de verkoop van kantinetegoed aan leden en vrienden van de club.
 • De online HartenGym van Stichting Koprol: Stichting Koprol zet zich in om mensen met een beperking te laten bewegen. Zij bedachten de 'Koprol HartenGym', waarbij sporters door een kaart te trekken een bepaalde oefening moeten uitvoeren. "Zo hopen we onze doelgroep enthousiast te houden."
 • Senioren in Drenthe bewegen in hun eigen huiskamer: SportDrenthe vond in RTV Drenthe de perfecte partner om mee samen te werken als het om het in beweging blijven van senioren gaat. Online filmpjes werken niet voor al die mensen, maar dagelijks om 10 uur 's ochtends op TV een beweegprogramma, dat werkt!
 • Landgoed Golfbanen bereidt zich voor op de heropening: De medewerkers van Golfbaan Landgoed Welderen en Golfbaan Landgoed Bleijenbeek kunnen hun gewone werkzaamheden niet uitoefenen. Werken doen ze wel: het hele terrein wordt van onder tot boven aangepakt. "Het samen klussen is een soort teambuilding geworden."
 • Korfbalvereniging Scheldevogels maakt de Voedselbank blij: Voorraden frisdrank en volle vriezers, bij korfbalvereniging Scheldevogels uit Bergen op Zoom bracht Jolanda Pelle alle voorraad met een beperkte houdbaarheidsdatum naar de plaatselijke Voedselbank. "Het voelt goed om in bizarre tijden andere mensen te helpen."
 • Online cursus 'Onderwaterbiologie' in één dag volgeboekt: om alle duikers, die hun sport niet konden beoefenen, toch nog iets te bieden, ontwikkelde de Nederlandse Onderwatersportbond NOB een online cursus 'Onderwaterbiologie'. De cursus werd opengesteld voor leden en niet-leden, en was binnen één dag volgeboekt. Dit initiatief wordt vast ook in de toekomst voortgezet!
 • Hoe de Koningsspelen in Huizen toch doorgingen: Sportadviesgroep in Huizen had het draaiboek voor de Koningsspelen voor dit jaar al klaar liggen. Dat werd omgeschreven tot een online alternatief, waarbij een video gedeeld werd met allerlei spelletjes, die kinderen thuis konden doen. "Toch een beetje het Oranje-gevoel geven."
 • "Die zelfgemaakte schaatsplanken blijven ook ná corona gebruikt worden": Bij Schaats- en Inlineskate Vereniging Zeist (SIV Zeist) deelde een trainer met zijn pupillen een filmpje over hoe je zelf een schaatsplank kunt maken. Voor nu en voor de toekomst hebben zo 28 kinderen een schaatsplank in huis.
 • Hoe TopServe je uitdaagt om thuis te blijven tennissen: Tennisbedrijf Top Serve uit Helmond bedacht de TopServe Quarantaine Bingo. Een bingokaart met 15 opdrachten werd gedeeld en sporters konden er vanuit huis aan meedoen.
 • Stichting 40 Mijl maakt met de Coronamars de weg vrij voor 'het nieuwe wandelen': De Stichting 40 Mijl ontwikkelde een solo wandelevenement, de Coronamars. Overal in Nederland kun je eraan meedoen, er worden drie evenementen in juni georganiseerd.
 • Rotterdam Sportsupport biedt clubs kansen en inspiratie: Rotterdamse sportverenigingen kunnen met al hun vragen terecht bij Rotterdam Sportsupport. De organisatie looft de veerkracht en creativiteit van de clubs en biedt ondersteuning op alle mogelijke fronten.
 • Help je club met Help je Cluppie: vier fanatieke sporters zetten binnen enkele dagen een webshop op poten, waar je sweatshirts kan kopen. De opbrengst van de koop gaat naar de door jou te kiezen club.

Zoals je ziet een mooie verzameling van goede initiatieven, die laten zien hoezeer de sportwereld verworteld is in onze maatschappij. 


NOC*NSF 07 mei 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: