Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Online clubgevoel in clubloze weken

NOC*NSF03 apr. 2020

De voorjaarsweken zijn vaak de mooiste weken binnen een sportclub. Maar hoe is dat nu, in deze periode waarin de sportwereld even stilstaat door de coronacrisis? Je kunt niet naar het sportveld en de kantines zijn gesloten. Je kunt je clubgenoten nu alleen online ontmoeten, in de virtuele community. Maar hoe verloopt dat?

Nanny Kuijsters is onderzoeker bij Fontys Economische Hogeschool in Tilburg en doceert bij de opleiding SPECO Sportmarketing en Sportcommunicatie. Vorig jaar deed zij een groot onderzoek naar het clubgevoel van sporters in Nederland. Ieder jaar neemt het aantal sporters in Nederland namelijk toe, maar toch zien sportverenigingen hun ledenaantal dalen. Het ervaren van een clubgevoel blijkt voor mensen een belangrijke reden om lid te blijven van een vereniging.

Waardevolle tijd

Kuijsters bracht aan het licht dat leden hun clubgevoel vormen op basis van wat ze meemaken binnen de club. Daarbij kun je denken aan hoe zij de trainingen en wedstrijden ervaren, hoe ze de sfeer in het clubhuis vinden, of ze het fluiten van wedstrijden en het commissiewerk leuk vinden, of ze de bestuurlijke beslissingen begrijpen of hoe de feestjes en toernooien georganiseerd zijn. Als de leden hier tevreden over zijn, ervaren zij hun tijd op de club als waardevol. En leden die hun tijd bij de club als waardevol bestempelen, zo vond Kuijsters met haar onderzoek, willen zich inzetten voor de vereniging en langer lid blijven.

Vragenlijst over online community

Helaas zijn de sportverenigingen voorlopig gesloten en dus vinden wedstrijden, toernooien en feestjes geen doorgang. Dat zette Kuijsters aan het denken: wat zou dit betekenen voor het clubgevoel van de leden, nu ze elkaar alleen nog maar online kunnen zien en spreken? Om daarachter te komen besloot de onderzoekster om een korte vragenlijst op te stellen. Hierin kunnen de leden van je vereniging vertellen hoe zij online met elkaar in contact blijven!


NOC*NSF 03 apr. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: