Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Een digitale ALV: ja of nee?

NOC*NSF17 apr. 2020

Veel verenigingen hadden deze periode hun ALV (Algemene Ledenvergadering) gepland. Echter zijn bijeenkomsten verboden wegens het coronavirus en dus is een fysieke ALV op dit moment niet mogelijk. In hoeverre is een digitale ALV toegestaan?

Technisch gezien is een digitale ALV prima te organiseren, want er zijn voldoende diensten die videovergaderingen mogelijk maken. Helaas is een digitale ALV in eerste instantie niet geldig, omdat een club de wettelijke verplichting heeft om een fysieke ALV te organiseren. Gelukkig biedt Artikel 2:38 BW de mogelijkheid om de statuten van je vereniging aan te passen. Je kunt dus in de statuten van je verenigingen opnemen dat de stemmen van leden óók in een digitale ALV geldig zijn.

Belangrijke voorwaarde

De meeste clubs hebben deze wijziging in hun statuten nog niet doorgevoerd. Is het voor hen mogelijk om de ALV in deze rare tijden even te laten voor wat het is, en een besluit te nemen buiten de ALV om? Ja, zo luidt het antwoord, maar hier is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: het besluit komt pas tot stand met voorkennis van het bestuur (Artikel 2:40 lid 2 BW) én als álle leden of afgevaardigden het ermee eens zijn. Als één lid tegen de besluitvorming is, dan gaat het niet door.

De ALV uitstellen

Als vereniging moet je je ALV vaak binnen zes maanden na afloop van het boekjaar houden. Deze termijn van zes maanden kun je uitstellen naar een latere datum, maar dat uitstel moet worden goedgekeurd in een fysieke ALV die nu dus even niet mogelijk is. Daarmee kom je bij dezelfde optie als hierboven: als je digitaal wil besluiten om de termijn van zes maanden op te schuiven, moet je buiten de ledenvergadering om van álle leden of afgevaardigden goedkeuring hebben. Het is dus een optie om de ALV nog even uit te stellen, maar het is niet handig om dit tot na 30 juni 2020 te doen.

Noodwet voor digitale ALV

Omdat er de nodige mitsen en maren zitten aan deze regelgevingen, bereidt het Ministerie van Justitie en Veiligheid een noodwet voor. Na aanname kan het bestuur (tijdelijk) via digitale middelen communiceren. Het bestuur kan dan ook bepalen om een ALV te houden die uitsluitend te volgen is via een videoverbinding. Het lijkt dus verstandig om deze noodwet even af te wachten en je ALV voorlopig even uit te stellen.


NOC*NSF 17 apr. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: