Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Centrum Veilige Sport

Door NOC*NSF

De website www.centrumveiligesport.nl is geopend. Daarop kunnen mensen terecht, die vermoedens hebben over grensoverschrijdend gedrag in de sport. Ook sportbestuurders vinden er zinvolle en handige informatie.

De website is één van de acties die voortvloeien uit het rapport dat de onderzoekscommissie De Vries in december 2017 presenteerde over seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Daarin stonden 42 aanbevelingen om te komen tot een veiliger sportklimaat.

Chatfunctie

Het meldpunt Centrum Veilige Sport heeft onder meer een chatfunctie. De website bevat ook informatie over preventief beleid op terrein van grensoverschrijdend gedrag en integriteit.

"Het is cruciaal dat meer mensen over dit onderwerp durven te praten", licht Emiel Krijt, namens NOC*NSF verantwoordelijk voor het project, toe. "En dan niet alleen de slachtoffers zelf, maar vooral alle andere mensen die vermoedens hebben van seksuele intimidatie en misbruik."

Inmiddels hebben al zeker 64 sportbonden de meldplicht voor bestuurders en begeleiders ingevoerd. Daarvoor werd kortgeleden ook al een infographic ontwikkeld.

Stappenplan

Om sportverenigingen te ondersteunen heeft het Centrum Veilige Sport in samenwerking met sportbonden en Rutgers een stappenplan ontwikkeld om preventief beleid neer te zetten binnen jouw vereniging om incidenten op terrein van grensoverschrijdend gedrag en integriteit te voorkomen. Dit stappenplan is nu beschikbaar op www.centrumveiligesport/stappenplan

Bekijk het stappenplan

De 5 stappen (sprints) beginnen met een zelfscan van de vereniging zodat je weet waar je staat. Vervolgens wordt je meegenomen per sprint waarom deze van belang is en hoe je er mee kunt gaan werken.

  • Sprint 1 Hoe maken we onze vereniging veilig?
  • Sprint 2 Wat kan beter?
  • Sprint 3 Wie doet er mee?
  • Sprint 4 Wat spreken we af?
  • Sprint 5 Hoe houden we elkaar scherp?

Binnen iedere sprint zijn er documenten,  folders en materialen te vinden die je ondersteunen en inspireren. Bijvoorbeeld over het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon, de gratis VOG regeling en het gesprek aangaan met de leden, maar ook voorbeeld brieven en werkvormen. De zelfscan kun je herhalen om te zien waar je nog aan kunt werken.

Op de website van het Centrum Veilige Sport vind je nog meer informatie over preventie en ook informatie als er iets mis gaat op je vereniging.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: