Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Lopers van AV Spirit halen bevrijdingsvuur naar Lelystad

Sportbedrijf Lelystad08 mei 2023

Een groep van 21 lopers van Atletiekvereniging Spirit uit Lelystad heeft afgelopen nacht het Vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Lelystad gebracht. In estafettevorm werd de tocht afgelegd. Wageningen was de plek waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetters capituleerden, waarna Nederland officieel bevrijd was. Het aansteken van het vuur symboliseert de overgang van de Dodenherdenking op 4 mei naar Bevrijdingsdag op 5 mei.

Lange nacht
"We zijn om 01:00 uur gestart en konden zonder problemen doorlopen", vertelt Jan Boogaard van AV Spirit. "We liepen over het algemeen in groepen van drie. En dan ook drie kilometer. Waarna je weer in de bus stapte en de volgende lopers het overnamen." 

Het bevrijdingsvuur bevond zich ook in die bus, in de vorm van twee waxinelichtjes in een lantaarn. De hele toch afleggen met een fakkel in de hand is geen doen legt Boogaard uit. Vlak voor de aankomst in Lelystad werden de daadwerkelijke fakkels pas ontstoken. 

Bijeenkomst in 't Lelycentre
In 't Lelycentre werd om 10:00 uur vanochtend met één van die fakkels het Lelystadse bevrijdingsvuur ontstoken. Onder de lopers bevonden zich mensen van verschillende leeftijden. De jongste deelnemer was de 10-jarige Eloise Gerringa. "Je doet iets heel speciaals. je haalt het vuur op en het is een hele belevenis", zo vertelt ze na afloop.

Het idee bij Eloise om mee te doen ontstond vorig jaar, zo vertelt haar moeder Marleen Vos. "Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan. Toen gaf zij aan: 'Mama dit is zo mooi. Ik wil ook het vuur vanuit Wageningen naar Lelystad meebrengen. En dus is ze donderdagavond mee geweest naar Wageningen om mee te doen." 

97 verschillende gemeenten
Het bevrijdingsvuur wordt door zo'n 1700 estafettelopers uit 97 gemeenten vanuit Wageningen het land in gebracht. Zo gaat het ook naar de veertien Bevrijdingsfestivals. In Almere wordt het vuur rond 14:20 uur ontstoken.

© Omroep Flevoland


Sportbedrijf Lelystad 08 mei 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: