Energieaansluiting
Kleinere aansluiting gas of stroom
Om gas en/of stroom te ontvangen, moet jouw pand aangesloten zijn op het energienet. Dit wordt geregeld door de netbeheerder Enexis. Iedere aansluiting heeft een aansluitwaarde. Voor elektriciteit wordt de waarde uitgedrukt in Ampère en voor gas in m3/uur. De aansluitwaarde geeft aan hoeveel stroom of gas er maximaal doorgelaten kan worden. Je vindt de aansluitwaarde op de jaarnota.
Met een kleinere aansluiting ben je vaak goedkoper uit. Vraag eerst aan een installateur of een kleinere aansluiting genoeg is voor je energieverbruik.
Is je aansluiting voor elektriciteit 3x25A of kleiner? Of is je aansluiting voor gas G10 of kleiner? Dan kun je niet verder besparen op je maandelijkse kosten. Een kleinere aansluiting kost hetzelfde.
https://www.enexis.nl/zakelijk/aansluitingen
Clustering energiebelasting
Heb je meerdere gas- of elektriciteitsaansluitingen binnen dezelfde onroerende zaak? Dan moeten de verbruiken van deze aansluitingen mogelijk bij elkaar op worden geteld (clustering). Aansluitingen binnen één WOZ-object gelden voor de Energiebelasting namelijk als één aansluiting. Hoewel clustering verplicht is, is het vaak ook financieel aantrekkelijk voor jou. Je komt namelijk sneller in een lager belastingtarief terecht, waardoor je uiteindelijk voor alle aansluitingen minder Energiebelasting betaalt. Je ontvangt wel slechts één keer de Vermindering Energiebelasting (heffingskorting).
Je kunt de clustering ook met terugwerkende kracht (maximaal 5 jaar) toepassen.
Hoe regel je het?
Je energieleverancier regelt het clusteren van jouw aansluitingen graag voor jou. Neem contact op met je energieleverancier.
Teruggaaf energiebelasting
Sommige instellingen kunnen een deel van de energiebelasting terugkrijgen. Deze belasting betaal je aan de energieleverancier en staat op je jaarlijkse eindafrekening. Je kunt 50% van de energiebelasting terugkrijgen, minus de EB-heffingskorting. Instellingen die in aanmerking komen zijn:
- levensbeschouwelijke of religieuze instellingen
- charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen
- algemeen nut beogende instellingen (ANBI)
- sociale instellingen
- multifunctionele centra zoals dorpshuizen
Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.
Meer weten?
Heb je vragen over het platform? Stuur dan een mail naar info@echtsusterenvitaal.nl of neem contact op met de verenigingsondersteuner. We nemen contact met je op om je vragen te beantwoorden of je verder te helpen.