Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Workshop praktisch ouder worden in de sport

Sport in Deventer29 aug. 2022

LET OP; deze scholing is verplaatst van 22 september naar 17 november 2022!

 

Een groot deel van de gemeenten heeft in 2040 35% of meer 65+’ers woonachtig.  Er zijn dus meer senioren én we worden ook steeds ouder. Veel sportverenigingen aan de slag zijn gegaan met de doelgroep senioren. Hoewel iedere vereniging/ trainer/ vrijwilliger dat op zijn eigen manier doet, is het van wezenlijk belang dit goed aan te pakken. De groep senioren hecht veel waarde aan hygiëne, ontvangst en sociale contacten. Dat is een andere invalshoek dan bijvoorbeeld jeugd die weer andere voordelen vragen van een vereniging. Hoe is het nou een activiteit zó vorm te geven dat deze groep zich veilig voelt in en buiten de training om, hoe is het om zelf te ervaren ouder te zijn en vanuit welke methodieken is het mogelijk aanbod neer te zetten? 

Door de jaren heen is er veel aandacht geschonken aan sportparticipatie. Diverse doelgroepen werden bereikt. Niet alleen sportbonden, sportorganisaties, gemeenten maar ook sportverenigingen hebben de laatste jaren hun aandacht geschonken aan werving, behoud en maatschappelijke waarde.
Jaren werd er geroepen ‘de jeugd heeft de toekomst’ maar in een prognose van 2040 is terug te zien dat een groot deel van de gemeenten te maken krijgt met vergrijzing. Een groot deel van de gemeenten heeft in 2040 35% of meer 65+’ers woonachtig. Daarbij is het zo dat we te maken hebben met een dubbele vergrijzing. Er zijn meer senioren maar men wordt ook ouder. Dat is van invloed op ons sportaanbod.


Zowel lokaal als landelijk is hier de laatste jaren al veel aandacht aan besteedt. Dat maakt dat veel sportverenigingen aan de slag zijn gegaan met deze doelgroep. Hoewel iedere vereniging/ trainer/ vrijwilliger dat op zijn eigen manier doet, is het van wezenlijk belang dit goed aan te pakken. De groep senioren hecht veel waarde aan hygiëne, ontvangst en sociale contacten. Dat is een andere invalshoek dan bijvoorbeeld jeugd die weer andere voordelen vragen van een vereniging. Hoe is het nou in praktische zin vorm te geven dat deze groep zich veilig voelt in en buiten de training om, hoe is het om zelf te ervaren ouder te zijn en vanuit welke methodieken is het mogelijk aanbod neer te zetten? Hoe zorg je ervoor dat de training veilig en inspirerend is? Wat zijn belangrijke punten om rekening mee te houden? Zomaar wat vragen die tijdens de training terugkomen. Ook wordt er deze avond aandacht besteedt aan valpreventie. Hilda Dun, geriatrie fysiotherapeute bij Carinova, neemt je mee in belangrijke aandachtspunten om het valrisico in te schatten en te beperken. 

Kortom, een praktische en leerzame avond! Begeleid jij beweeg- en sportactiviteiten voor senioren? Schrijf je dan in voor de scholing "ouder worden in de sport' 

Wanneer: donderdag 17 november 2022 (dit was 22 september)
Aanvang: Inloop 18.30 uur - start 18.45 uur
Locatie: Deventer Hockey Vereniging, Leo Halleweg 3 te Deventer.


Sport in Deventer 29 aug. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: