Overlast door de eikenprocessierups
De lente komt er weer aan! Een mooie tijd om buiten te bewegen en te sporten. Maar het betekent ook dat de eikenprocessierups weer overlast kan geven. GGD IJsselland biedt sportverenigingen een aantal handvatten om mensen te informeren.
Na een jaar vol overlast in 2019, is het vorig jaar relatief rustig gebleven. Er wordt door gemeenten meer ingezet op bestrijding van de rups, en door publieksinformatie weten mensen vaak beter wat ze moeten doen. We hopen dit jaar dat het weer mee mag vallen!
Overlast
Vanaf eind mei tot en met juli zijn de eikenprocessierupsen actief en kunnen ze gezondheidsklachten veroorzaken. In juli verpoppen de rupsen tot vlinders. In de oude lege nesten zitten dan nog wel haren die bij aanraking klachten kunnen geven. Het is belangrijk om nesten van eikenprocessierupsen te laten verwijderen. De eigenaar of beheerder van het terrein is verantwoordelijk voor de maatregelen. Ook om te voorkomen dat lege nesten verderop in het seizoen uit de bomen vallen en jarenlang voor overlast kunnen zorgen. Totdat de nesten verwijderd zijn, is het belangrijk om de besmette bomen te vermijden en gebieden met besmette bomen duidelijk zichtbaar af te zetten. Informeer uw leden over de aanwezigheid van de eikenprocessierups, zodat zij contact met de brandharen kunnen voorkomen.
Klachten
De brandharen van de rups leiden tot jeuk, ontstoken of dikke ogen. De klachten kunnen tot twee weken aanhouden, maar gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Wanneer mensen veel last hebben van jeuk wordt geadviseerd om een zalf met menthol, aloë vera of calendula te gebruiken. Die kunnen ze bij de drogist aanschaffen. Alleen met oogklachten of wanneer mensen ernstige huid- of luchtwegklachten hebben, is het nodig om naar de huisarts te gaan.
Meer informatie
Op de GGD website www.rupsen.info staat publieksinformatie. Hieronder vind u allerlei communiatiemateriaal om op uw accommodatie te gebruiken indien gewenst. Het ‘waarschuwingsbord’ kunt u ook gebruiken in de communicatie richting gebruikers van uw faciliteiten.
Heeft u andere vragen over gezondheidsklachten door de rups? Dan kunt u contact opnemen met de GGD, team Milieu en Gezondheid via 088 - 443 06 89. Bij vragen over de bestrijding van de rups of het maken van een melding van een nest, kunt u contact opnemen met de gemeente.
Downloads
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: