Hoe geef ik een goede training?
Het is belangrijk om als vereniging kwalitatief goede trainingen aan te bieden. Dit kan door trainers met kennis van zaken, misschien wel met opleidingen of cursussen op zak. Meestal ben je als trainer een welwillende ouder of een lid die een steentje bij wil dragen aan de vereniging. Kan best wel even aftasten zijn, toch? Zijn mijn trainingen wel goed genoeg, vinden de kinderen het wel leuk, allemaal vragen die in je op kunnen komen. Op deze pagina worden korte basisbeginselen en tips gegeven om een goede training te geven.
Dit artikel is gebaseerd op onderzoek naar het handelen van korfbaltrainers. De onderzoekers gaven hierbij tips aan trainers in het algemeen die waardevol kunnen zijn voor allerlei verenigingen.
1. Geef kinderen controle over hun leerproces
Sporters willen graag zelf invloed hebben op hun trainingen. Sporters hebben hun persoonlijke doelen. Het is belangrijk om hen zeggenschap te laten hebben over hun trainingen zodat zij hun persoonlijke doelen kunnen bereiken. Stel vragen aan je trainingsgroep om zo je aanbod goed aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van de sporters. Stel bijvoorbeeld samen leerdoelen op, want werken aan een doel geeft altijd meer motivatie.
2. Stem je training af op de wensen van de sporters
"Elke training rennen we rondjes" verzuchtte een kind. Het ligt op de loer om bepaalde aspecten iedere training aan te bieden, of in een soort patroon te vallen. Vooral voor kinderen is het handig om 'training' in spelvorm aan te bieden, hier zijn verschillende opties voor die je dan kan afwisselen. Wel moet ieder kind daarbij successen kunnen ervaren, het moet uitdagend zijn voor iedereen (dit is sowieso voor iedere sporter belangrijk).
3. Geef de sporters op de juiste wijze complimenten
Geef alleen de nodige complimenten. Wanneer je op iedere actie of prestatie een compliment uitdeelt, hebben deze op een gegeven moment geen waarde meer. Geef feedback op focuspunten die je zelf hebt aangedragen. Bijvoorbeeld wanneer je aangeeft dat spelers de bal 2 keer mogen raken, ga dan niet iedere keer 'goed zo!' 'netjes' roepen, maar geef aan het einde van de oefening evt. een compliment en daag ze vervolgens verder uit.
4. Geef iedere sporter persoonlijke aandacht
Tuurlijk geef je als trainer sporters persoonlijke aandacht, maar vaak zijn dit de sporters die zelf bij jou komen. Zorg ervoor dat ook de afzijdige en stille sporters persoonlijke aandacht krijgen. Zo kan je ook met hen persoonlijke doelen opstellen en daar naartoe werken.
Coach: "Een toegewijd persoon die verborgen potentieel ziet en prestaties maximaliseert door aan te moedigen, te ontwikkelen en te geloven."
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord