Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De vier basiseisen

Door Sport in Deventer

Een veilige sport voor iedereen begint met een goede basis. De basiseisen sociale veiligheid (ook wel de 4 V's) helpen sportclubs hierbij. Door als organisatie te voldoen aan de vier basiseisen heb je een goed fundament om sociale veiligheid te waarborgen. Ook in Deventer zou iedereen vrij, plezierig en in een veilige omgeving moeten kunnen sporten en bewegen. En daarom moedigen we sportverenigingen en -organisaties aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid.De vier basiseisen (de 4 V's)

De 4 v’s helpen de vereniging bij het versterken van een sociaal veilige en plezierige sportomgeving. En natuurlijk gaat het niet alleen om het afvinken van een paar V’s. Maar als je aan de 4v’s voldoet, ben je als vereniging en organisatie wel al goed op weg en ligt er een goede basis!

1. Gedragscode 
De vereniging heeft een brede gedragscode d.w.z. een gedragscode die richting aan gewenst gedrag geeft en hoe we met elkaar om willen gaan.
2. Vertrouwenscontactpersoon
De vereniging heeft een vertrouwenscontactpersoon. Dat is een neutraal aanspreekpunt op de vereniging of binnen de organisatie.
3. Verklaring Omtrent het Gedrag
Als sportclub vraag je een VOG aan voor clubvrijwilligers die werken met kwetsbare doelgroepen en leeftijdsgroepen tot en met 18 jaar
4. Vakkundig geschoolde trainer-coaches
Trainer-coaches kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken.

Hoe staat jouw club ervoor??

Om sportverenigingen en organisaties te helpen bij het implementeren van de 4 V's binnen de vereniging én om de juiste ondersteuning te bieden, moedigen wij sportaanbieders aan om de voortgang te registreren. Heeft de club al een of meerdere V’s uitgevoerd en opgenomen binnen het beleid? En welke ondersteuning is hier nog voor nodig?

Dit geeft een goed beeld van de situatie in Deventer en houvast om te bepalen welke ondersteuning we in Deventer kunnen inzetten ter versterking van een sociaal veilige sportomgeving in de stad. 

Aan de slag binnen jouw club? 

Wil jouw club aan de slag met sociale veiligheid? Je hoeft het niet alleen te doen! Zowel lokaal als landelijk zijn er diverse ondersteuningsmogelijkheden. 

Neem contact op met jouw lokale verenigingsondersteuner. Samen kijken jullie niet alleen naar de functionele kant van de 4 V's, maar ook wat je nog meer kan doen om een plezierige en veilige omgeving te (blijven) bieden aan jouw sporters en welke ondersteuning daar bij past.

 


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: